2018-08-05 336 浏览
Happy Friday揾左间喺公司附近既法国餐厅同妈妈庆生,星期五晚费事出尖沙咀旺角同人迫。地点都几易揾,赛马会过马路转左,行多两分钟去到电讯大厦,上扶手电梯就见到。餐厅以淡蓝、灰、木色为主调,配以金色hardware同云石纹台,几适合影相。我地一家三口被安排坐cubicle梳化位,私稳度唔错。大约7点黎到,全晚餐厅只系坐满一半,理应唔太嘈。不过有房比人book左开dinner party,可能侍应为左方便上菜就冇关门,不停有喧哗尖叫声传出,非常滋扰☹️晚餐有tasting menu, set dinner & a la carte。我晏昼食完客饭仲未饱完,妈妈又系雀仔胃,所以只order两个set dinner再加lobster bisque to share。未讲食物质素之前,要先特别一提茶餐厅级既服务☹️ 首先,侍应行路风咁快,冲黎冲去,同优雅既环境好唔夹;冇制服,连一致小小既dress code都冇,有人著denim shirt,有人著casual t-shirt,我一开头以为系食客既人走过黎serve我地入座。服务亦好粗糙唔细心:先前提到既冇为party房关门隔音,噪音影响大厅

未讲食物质素之前,要先特别一提茶餐厅级既服务☹️ 首先,侍应行路风咁快,冲黎冲去,同优雅既环境好唔夹;冇制服,连一致小小既dress code都冇,有人著denim shirt,有人著casual t-shirt,我一开头以为系食客既人走过黎serve我地入座。服务亦好粗糙唔细心:先前提到既冇为party房关门隔音,噪音影响大厅食客;另外,lobster bisque上菜𠮶时本身摆盘好靓,梅花间竹咁排列粉红色龙虾肉、绿色菜茎、croutons,而汤系分开上。但侍应放低碗汤后极速讲句 “lobster bisque”,冇手势示意、冇问过客人想唔想自己倒,就即系倒晒全部汤落碗☹️
Complimentary  bread  basket

讲番食物,附送既面包篮中面包就普通,而脆条就好好食,mayo似乎加左蒜蓉、pickles等,食唔停口!
lobster bisque

单点既lobster bisque ($108) 好浓龙虾味,有4-5粒龙虾肉,可惜太早加汤,croutons浸到淋晒。
鲜虾沙律伴车厘茄及哈密瓜

Appetizer:
鲜虾沙律伴车厘茄及哈密瓜 - 中虾稍为煎过,配上橙肉同酸酸地既醋汁,系比较light既选择。不过不失。
法式鹅肝焦糖炖蛋

法式鹅肝焦糖炖蛋 (+$38) - 依个好食,不槐系signature。炖蛋好流心,虽要匙羹舀起,就咁食会有啲漏,配面包薄脆就刚好😋 唯一要挑剔既系炖蛋面唔脆,整碗都系啫喱状,似乎唔太乎合叫做焦糖炖蛋?

Main course唔记得影相好失策🤦🏻‍♀️ 香煎带子烩意大利饭伴龙虾汁 ($228) - 薄薄一层risotto上舖上三粒带子、切粒芦笋等食材,同龙虾汤一样摆盘颇有心机。带子几大只,味道唔错,risotto如果硬番少少会更好。

西班牙黑毛猪猪扒伴黑松露薯蓉及小甘荀 ($348) - 全晚最失色既一道菜,黑毛猪猪扒冇肉味,同快餐店比只赢在肉嫩上👎🏻

生日饭又点可以冇甜品?爸爸系朱古力怪,当然要朱古力心太软伴士多啤梨雪糕 ($68) - 本身配雪尼拿雪糕,当晚另外有士多啤梨、香梨可选。心太软系fail safe甜品,冇得唔好食;但雪糕质素一般,甜到涸喉,比预期差。
朱古力心太软伴士多啤梨雪糕

柠檬挞伴青柠雪葩 ($68) - 三个bite size柠檬挞刚好够一人一个,甜酸适中,配上青柠雪葩可以清清味蕾,适合唔喜欢食太甜既人。
柠檬挞伴青柠雪葩

总结食物质素同性价比还可以,但服务就不敢恭维。喺观塘大有其他选择,所以应该唔会再回访。
2018-07-27
lobster bisque