2011-12-13 12 浏览
舊年拉麵風未吹到今時今日有點失控的地涉時, 山頭火乃港島東長龍店。估唔到今日好景不再, 晚飯時份也可以自由進出,等位 … No Way! 坐低望下左右隔離的食客食乜? 原來以套餐為主 套餐平均索價八十多元, 而齋一碗拉麵也叫六十多元, 消費者當然十分精明地選擇前者。 選了兩份套餐, 分別為咖喱飯和三文魚飯, 配一碗袖珍版麵豉拉麵 奇怪地將套餐分開上, 先上場是兩碗熱辣辣拉麵 先呷一口湯, 豬骨湯的香味濃郁, 真材實料。 但味道比較咸而且非常之油膩, 就算出盡渾身解數, 亦不能將油消滅之。配料有蔥花, 荀, 木耳, 日本魚蛋同埋一片五花腩, 叫得五花腩, 當然是一層肥一層瘦, 但是甘香的肥位佔大比數, 唔想增磅還是小食多滋味。 主角拉麵都未講, 麵身比較粗身, 但條條彈牙有蛋香, 掛上肥湯….好味 雖說是袖珍版 , 但份量也挺足夠。 咖喱飯 : 日本甜咖喱無疑是開粉貨色; 濃稠之餘有點糊口, 珍珠米是我心頭好, 就算齋白飯一碗也無難度。 三文魚飯: 正確是三文魚鬆, 即係日式超市買到的樽裝魚鬆, 加上紫菜絲, 苜牙等又可以登大雅之堂, 真係抵賺。 套餐內容還有半隻熟
舊年拉麵風未吹到今時今日有點失控的地涉時,
山頭火乃港島東長龍店。
估唔到今日好景不再, 晚飯時份也可以自由進出,
等位 … No Way!

坐低望下左右隔離的食客食乜? 原來以套餐為主

油面成吋厚
奇怪地將套餐分開上, 先上場是兩碗熱辣辣拉麵
先呷一口湯, 豬骨湯的香味濃郁, 真材實料。
雖說是袖珍版 , 但份量也挺足夠。
就算齋白飯一碗也無難度。

套餐內容還有半隻熟雞蛋, 全無誠意, 可以不理。

還好店員加水主動, 加返些小分數。
2011-12-11