2019-01-06 198 浏览
很久没有去澳门了,既然系咁就在沙田试澳门菜……亚苏尔。除咗葡挞之外,都唔知什么是澳门菜。最后叫了烤焗盲曹鱼、葡式烤乳猪、葡汁焗青口、葡肠猪肉伴蛋、辣肉肠炒杂菜、辣肉肠黑松露多士。简单嚟讲, 有个葡字应该就系葡国菜啦。乳猪皮脆、肉腍,配薯条及三种不同酱汁,同传统中式乳猪感觉好不同,起码见吾到乳猪头。盲曹因为有蚬、洋葱、柠檬一齐煮,所以带点甜酸及鲜味,几特别。青口面铺满芝士,可惜食嘅时候,就冇拉芝士的效果,味道一般。仲有个猪肉粒伴蛋配白饭, 简单嚟讲,同中式免治牛肉一样。至于炒杂菜,蔬菜翠绿,同一般炒杂菜差不多。反而多士几脆口,带辣的肉肠加浓味黑松露,几野味。葡菜点可以吾食葡挞就走呢,有原味及朱古力味,我叫了原味,葡挞皮脆,好味,加多个木慷布甸, 虽然系店员推介, 但感觉反而一般。埋单平均每位百几蚊,晚餐嚟讲算经济实惠唔错
很久没有去澳门了,既然系咁就在沙田试澳门菜……亚苏尔。

简单嚟讲, 有个葡字应该就系葡国菜啦。

埋单平均每位百几蚊,晚餐嚟讲算经济实惠
唔错
乳猪
葡挞
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
乳猪