CHEF STAGE de Eddy Chu

2017-07-22 186 浏览
最爱的姑妈生日当然要同佢食好d!带佢嚟到一间我好欣赏既餐厅Chef Stage 厨社。呢间位于亚士厘道既Chef Stage老板系名西厨Eddy Chu,有咁强劲既背景,餐厅当然唔惹小餐厅唔算好大,但情调十足,较适合情侣、三五知己食饭。餐厅虽然有2人set dinner,但我有太多特别item想order,所以今次我选择散叫。一餐好既饭点可以无一杯好既饮品衬托呢?姑妈叫左一杯lime soda,味道偏酸,但因为食西餐较腻,正好做一个味道既平衡!我就叫左一杯mystery mocktail,个名好神秘,说穿了系一杯类似红莓汁的东西,同样十分开胃食主菜前,先叫一个黑松露汤,呢个汤黑松露味非常非常浓,每一啖伴著blend好的蘑菇茸加强口感!又creamy又香饮完汤,再嚟一个黑松露日本年糕,本身无味既年糕加香到不得了既松露,感觉新鲜之余,年糕烟烟靭靭好好味,同行姑妈食到无停口!识食既一定会食chef stage既法国焗田螺。以香草同蒜茸调味,再焗至外壳香脆,成个可以连壳食!卖相睇得之外又好味一个出色厨师创意绝对系不可或缺。猪扒包大家应该好熟悉,但用西班牙黑毛猪做既猪扒包大家又试过未呢?厨师用上
最爱的姑妈生日当然要同佢食好d!

餐厅唔算好大,但情调十足,较适合情侣、三五知己食饭。
Lime  soda/mystery  mocktail
黑松露蘑菇汤
黑松露日本年糕
法国焗田螺
厨师用上黑毛猪配上焗得同薯片一样脆既面包,配以新鲜菠萝一齐食,一去油腻感之外,更多了一份清新!

真系好好食!
黑毛猪热脆包

嚟至主菜猪肋条,卖相100分!调味刚好布而且酱汁非常惹味。肉质方面都好爽口,只系略嫌有少少筋。
猪肋条

因为姑妈中意食意粉,就叫左一个牛扒炒意粉。
牛扒厚薄适中,大约7成熟刚刚合我心意,配上用橄榄油炒得Al Dente既意粉,为晚餐划上完美句号
牛扒炒意粉
2017-07-18