其实拉面真系唔一定贵或者大有来头先好食呢个道理我谂好多人都同意 🤗 湾仔嘅一虎我觉得算系适合香港人口味嘅实力派拉面店。味道未必话极之出众但各样嘢都冇咩好单核,同时又唔贵白虎拉面 ❤️ ($78)豚骨汤底清啲并唔代表一定淡口,食过其他更加浓味嘅拉面但通常都有轻微饱滞。一虎嘅豚骨汤底相对就冇咁浓味😀,饮落舒服👍,另外叉烧实在要大赞,好疏爽咁每碗俾够三大块叉烧你,仲要系唔肥但又唔会韧嘅果种 😁 真系成块食得 😋 不过拉面本身就无包溏心蛋,如果想食就要另外加黑虎拉面 ❤️ ($82)如果想汤底更加有层次同埋咸味明显一啲嘅呢个汤底或者会更加啱食 😉 配料方面其实两个面都系一样嘅,都系叉烧3块、木耳同青葱。具体嚟讲黑蒜油就系更加香浓,但相对嚟讲就会盖过叉烧嘅原味煎饺子 ❤️ ($42/5只)饺子都唔错,煎得香脆但唔油腻 😍 好拍食油光闪闪嘅煎饺 🤦 点豉油食得,放落拉面汤到浸住食又得

白虎拉面 ❤️ ($78)
白虎拉面

黑虎拉面 ❤️ ($82)
黑虎拉面

煎饺子 ❤️ ($42/5只)
煎饺子

用餐优惠