2023-10-19 35 浏览
经常帮衬连锁式寿司店, 今晚放工好姊妹相约我去旺角花园街一间主打寿司小店食Dinner。当然有寿司食, 我系来者不拒, 而今餐带来了惊喜, 质素超出预期。餐厅面积不大, 设有吧台同少量table位。呢度有多款刺身、寿司、小吃等….自行扫QR code落单, 寿司师傅随即制作, 上台速度好快。【鲔世刺身盛】HK$298刺身盛精选咗餐厅六款最具人气嘅刺身, 卖相摆盘靓到一上台我地哗咗声, 🔺三文鱼腩: 超厚切, 鱼质有少少弹性, 散发鱼油香, 口感饱满, 大爱!!🔺特大赤虾: 肥美爽甜, 师傅将赤虾开边去除了虾肠, 好贴心。🔺油甘鱼: 有少少厚度, 爽滑甘香。🔺日本帆立贝: 肥美大粒, 开边夹住了青瓜片, 鲜甜中带点清新。🔺中本鲔鱼腩: 鲜味无筋, 鱼油丰富, 鱼味浓。🔺立鱼薄切: 有四件薄切, 配柚子醋汁食, 吃出淡淡鱼鲜, 很有清爽感。刺身盛还配有味噌汤、青瓜条配芝麻酱、沙律, 丰富抵食!【北海道海盐炸甜虾】HK$58即炸甜虾, 甘香酥脆而不油, 沾上沙律酱食, 味道更提升。然后我地仲order咗多件寿司同卷物, 醋饭底软熟, 不是干硬那种, 而且每件都很有份量, 大满足!【三文鱼寿司

餐厅面积不大, 设有吧台同少量table位。呢度有多款刺身寿司、小吃等….自行扫QR code落单, 寿司师傅随即制作, 上台速度好快。

【鲔世刺身盛】HK$298
🔺油甘鱼: 有少少厚度, 爽滑甘香。
🔺中本鲔鱼腩: 鲜味无筋, 鱼油丰富, 鱼味浓。
鲔世刺身盛

刺身盛还配有味噌汤、青瓜条配芝麻酱、沙律, 丰富抵食!

【北海道海盐炸甜虾】HK$58
即炸甜虾, 甘香酥脆而不油, 沾上沙律酱食, 味道更提升。
北海道海盐炸甜虾】

【三文鱼寿司HK$9/件
三文鱼有鱼香, 配上醋饭底, 继厚切三文鱼腩, 原来三文鱼寿司也不错。
【火灸三文鱼寿司HK$10
经火灸过嘅三文鱼, 表面渗出了少量鱼油, 有微微烧焦, 鱼质偏林。
【赤贝寿司HK$13/件
赤贝虽然薄切, 不过有两件覆盖著寿司饭, 赤贝爽口鲜甜, 冇腥味。
【油甘鱼寿司HK$18/件
甘香鲜味油甘鱼带点点厚度, 同样满足到口感。
【火灸左口鱼裙边寿司HK$18/件
火灸左口鱼裙边表面富有油光, 很有油香, 配搭寿司饭底平衡到油腻感。

【立鱼寿司HK$18/件
立鱼为淡味鱼, 但依然食到本身鱼味, keep到原汁原味唔干身。

【芥末三文鱼军舰】HK$13/件
三文鱼粒都几大粒, 满足到口感, 捞咗芥末, 令整体味道更加惹味。
芥末三文鱼军舰

【芥辣八爪鱼军舰】HK$13/件
八爪鱼爽脆有层次, 加入了芥辣, 同样惹味。
芥辣八爪鱼军舰

卷物份量系意想不到澎湃,

【烧三文鱼卷】HK$58
饭卷卷住了甜蛋、蟹柳、青瓜, 面层有火灸三文鱼再伴有三文鱼籽点骤; 整体口感有层次, 又平衡到火灸三文鱼嘅鱼油, 而且仲食到卷物中蟹柳嘅鲜甜。
烧三文鱼卷

【香葱本鲔鱼蓉卷】HK$58
鱼蓉卷中有一小卡吞拿鱼, 面层堆了份量澎湃嘅吞拿鱼蓉, 鱼香味十足, 口感棉密。
香葱本鲔鱼蓉卷
2023-10-18