2024-05-10 20 浏览
🔸麻辣风云🔸🔆餐厅的装修好古色古香,有啲座位更加好似座坐左系个亭入面咁,好得意。就算唔系坐个啲特色位,都一样有种中式的风味。 🔆酸菜鱼 $286酸菜鱼好大盘,鱼的份量十足,鱼肉滑身,唔会有泥味。另外仲有芽菜酸菜豆卜等的配料,令整体口感更加丰富,表面都几多花椒及各类香料,味道香口,不过小心咬到佢地会成个口都麻哂呀!佢仲有薯粉垫底,薯粉非常粗同厚实,口感弹牙,食得好饱呀!不过就略微唔系好够热,如果佢可以热辣辣地上菜,个滋味程度应该会加倍呀!🔆炸馒头 $58馒头一共有6件,见到佢系由诸葛亮为首的一只船上菜,只系笑死。件件馒头都见佢炸到金黄色。其实我一向都好中意食炸馒头,只系我成日都会好担心佢地会好油,或者个皮好硬的问题。但今次食的炸馒头,一咬入口就好酥脆,唔会系硬梆梆,外脆内软,亦唔会油淋淋,点埋大量炼奶,幸福感满满呀!🔆荔枝虾球 $108依个我地系见到都几多人叫而想试下的,佢黎到系以成个盆景咁黎,唔讲以为佢系拎左成棵荔枝树出黎,好搞笑。我地见到即系同佢认左几张相。而虾球个样都真系整好成粒荔枝咁,外层用炸的米果粒粒包住个虾球,而虾球本人就好弹牙,都几唔错。佢另外附上一碟酸甜酸甜的酱汁去点个虾
🔸麻辣风云🔸

🔆酸菜鱼 $286

🔆炸馒头 $58

🔆荔枝虾球 $108
依个我地系见到都几多人叫而想试下的,佢黎到系以成个盆景咁黎,唔讲以为佢系拎左成棵荔枝树出黎,好搞笑。我地见到即系同佢认左几张相。而虾球个样都真系整好成粒荔枝咁,外层用炸的米果粒粒包住个虾球,而虾球本人就好弹牙,都几唔错。佢另外附上一碟酸甜酸甜的酱汁去点个虾球,好醒胃。
荔枝虾球

🔆酒酿丸子 $38
突然见到有酒酿丸子,好想叫一个试下,依间的酒酿丸子质地系偏杰身,同埋比较甜,但桂花味几香。中意甜食的朋友都可以试下,不过如果平时都比较怕甜,就可以唔洗叫啦。

🔆Overall食物都几好食,同埋都好打卡able,地方阔落,价钱合理,可以再encore。

🔆Pleasure指数(满分5粒🤩)
🐭小姐:🤩🤩🤩🤩+0.5
🦁先生:🤩🤩🤩🤩
📌地址:旺角弥敦道628号琼华中心10楼
⏰用餐时间:不详,但因为未满座,都冇人赶我走

🎐Foods are powerful🎐
#Pleasure食
#Pleasure旺角
#Pleasurer

#hkfoodie #foodie #hkfood #hkeat #food #foodstagram #hongkongfood #mongkok #dinner #lunch #chinesestyle #gathering #旺角 #旺角美食 #旺角美食推介 #琼华中心 #酸菜鱼 #荔枝虾球 #打卡#朋友聚餐 #麻辣风云 @spicy_restaurant_hk