2021-04-19 2283 浏览
段纯贞,几个月前已经听过,当刻登陆香港,记得喺荃湾分店一位难求,我冇谂过连牛肉面都要排队。 我以为日本拉面鱼生饭排队喺常识,想不到台湾嘅牛肉面都系风潮。无办法,香港人,忙旅行,太久了。 以二十三种不同中药造嘅汤底,好令人有兴趣,同类朋友我想起林东芳,更叫人想念台湾。 听人讲铜锣湾分店相对少人,是日放假,唔使排队,就最好黎食,三点正好直入。 原味牛肉面,睇个样都几好,最传统嘅牛肉面样子,台湾嘅感觉。 用上幼面最好,汤底浓度一流,蒜,姜,豆瓣同葱嘅味道共冶一炉,好有台北的街头感觉。 牛肉用上特别嘅牛腱心肉,劲大条,味道浓厚,基本上吃呢件牛腱心肉,都值得来一程。 麻辣嫩五花牛肉面,上枱嗅到那个麻辣香已经够了。选择了手工粗面,个人来说,两个都不相伯仲,不过粗面更挂汤。 点多一个盐酥鸡,水准正常,可能牛肉面太抢镜,呢个炸鸡相对冇乜特别。 饮品方便,同老婆一人试一杯,胚牙珍珠奶茶同荔枝乳酸饮料各有所好,好处嘅系两杯饮品都唔特别甜。 如果唔使排队,可以再试多次,独门二十三香,系几特别。 段纯贞牛肉面 铜锣湾谢斐道535号Tower

原味牛肉面,睇个样都几好,最传统嘅牛肉面样子,台湾嘅感觉。

如果唔使排队,可以再试多次,独门二十三香,系几特别。

段纯贞牛肉面 铜锣湾谢斐道535号Tower 535地库B01号舖
2021-04-12