2017-10-19 80 浏览
我好钟意食韩国菜,无论传统定新派菜都钟意。今次又揾左一间有oppa厨师同waiter注场嘅新派韩国菜!位置好方便,喺正铜锣湾广场后面楼上,食完仲可以去行街。自从之前喺首尔食过好出名嘅炒辣鸡加荞麦面,我就一直对𠮶度嘅荞麦面念念不忘。但系一直都揾唔到类似嘅!但系,我喺哩食到啊!就系哩款炸鱿鱼弹弹面!虽然我唔sure餐厅选用嘅面系唔系荞麦面,但系口感极似,同样爽口,弹牙又滑!喺汤汁浸耐d都唔怕,可以同朋友慢慢倾计。鱿鱼系除去头部之后原只炸,上面再撒上芝士丝,食之前waiter会帮你剪好,方便食用。汤汁可以拣辣度,我拣左微辣,辣度好适中。第二道菜我地拣左酱油味无骨炸鸡。我最怕出街食饭要吐骨头,比较唔方便,佢去晒骨,啖啖肉就最啱我哩种懒人型食肉兽。鸡肉炸得皮脆肉嫩,味道比较清淡,配以4款酱汁(白酱应该系沙律酱;黄色系蜜糖芥末;红色系酸甜酱;黑色系酱油),味道就刚刚好,唔会太浓太腻。而且为免食客食得太多肉而半途退出,2道菜都附有杂菜沙律,可以解下腻。最后就点左2杯奶昔作结。我系饮蓝莓奶昔,入口有好浓郁嘅蓝莓同乳酪味道,好饮!
我好钟意食韩国菜,无论传统定新派菜都钟意。
今次又揾左一间有oppa厨师waiter注场嘅新派韩国菜!位置好方便,喺正铜锣湾广场后面楼上,食完仲可以去行街。
但系,我喺哩食到啊!就系
炸鱿鱼弹弹面

哩款炸鱿鱼弹弹面!
汤汁可以拣辣度,我拣左微辣,辣度好适中。
酱油味无骨烤鸡
第二道菜我地拣左酱油味无骨炸鸡
奶昔

最后就点左2杯奶昔作结。
我系饮蓝莓奶昔,入口有好浓郁嘅蓝莓同乳酪味道,好饮!

炸鱿鱼弹弹面
酱油味无骨烤鸡