2018-11-08 188 浏览
天气开始转凉,食火锅就最啱啦~ 朋友介绍渝味晓宇重庆火锅味道好好,而且舌尖上的中国亦都有介绍过,今次去咗湾仔分店试吓~ 我哋好晏去到,所以唔使等位,店舖装修唔错,坐得非常舒适~ 一坐低店员就奉上热茶,同埋推介唔同嘅火锅汤底,我哋拣咗番茄鱼头汤配普通辣汤~ 因为店员话重庆辣汤差唔多系两倍嘅难度😵 所以我哋都系拣普通啦稳阵啲😆 我哋仲叫咗六款配料~拣咗汤底之后,店员就送上雪耳糖水,甜度适中,味道唔错,食辣之前打一打底,唔会伤到肠胃,都谂得几周到👍🏻汤底好特别,中间少少嘅一圈先系番茄鱼头汤~ 普通辣汤对于我哋嚟讲算系中度嘅辣,但汤底味道唔错👍🏻 而番茄鱼头汤基本上我哋系冇用来打边炉😆 最后我哋系饮咗啲汤,同埋食咗啲蕃茄同个鱼头😋 鱼头非常足料😵 而且好多肉,非常抵食👍🏻美国安格斯优质肥牛份量都算多,肉质非常嫩滑,充满牛味,脂肪分布平均,味道非常好👍🏻鲜黄喉我系第一次食黄喉,都几特别,口感好爽,味道淡淡的~晓宇嫩牛肉牛肉非常滑,分量唔算好多,不过味道好好,值得一试😋晓宇苕粉苕粉质地爽口弹牙,用嚟打边炉,简直一流,我哋加埋醋一齐食更加好味👍🏻重庆耗儿鱼好似我哋叫嘅剥皮鱼,肉质新鲜,都算滑,味道唔

美国安格斯优质肥牛

鲜黄喉
我系第一次食黄喉,都几特别,口感好爽,味道淡淡的~

晓宇嫩牛肉
牛肉非常滑,分量唔算好多,不过味道好好,值得一试😋

晓宇苕粉

重庆耗儿鱼
好似我哋叫嘅剥皮鱼,肉质新鲜,都算滑,味道唔错~

红糖糍粑
系即食嘅,唔系打边炉嘅配料,可以作为甜品,味道好,呢个就最啱用来解辣😌

自制洛神花茶
打边炉咁热气,饮洛神花茶解解热气就最啱👍🏻 唔算太甜,味道浓郁,唔错~