2022-01-14
終於食到呢間嚟自東京🇯🇵有死神級拉麵之稱的 #鬼金棒 🍜 舊年台灣分店直情有人食到入醫院😱 可惜我個胃唔好🙊咁我就唔試個「鬼增辣麻拉麵」啦🙇🏻♀️ 佢同其他拉麵店唔同嘅係「辣度」同「麻度」係分開有得揀level😮 我呢啲弱弱就都係揀「小辣」同「小麻」算🌶 #weak估唔到湯底係非常濃郁😋 又真係食得出佢嘅「麻」&「辣」係分開有唔同層次😮 search返先知「辣」係由多款辣椒&唐辛子調配, 而「麻」係由頂級和歌山葡萄山椒調成的香麻油👍🏻 怕辣嘅人可以學我揀玉米筍🌽 估唔到一碗有勁多 #babycorn 原來佢係完全唔吸辣. 食食吓麵/飲飲下湯, 一覺得辣就食返一條, 即刻解辣, 我好似連水都冇點飲💧仲有舊叉燒都好值得一提🥩佢唔係薄薄的一片, 而係一舊又厚又腍嘅肉, 好似冇喺其他拉麵店食過 慢火炆煮嘅厚切叉燒🤔Overall係真係正嘅👏🏻 雖然有時會覺得一碗拉麵>$100 有啲貴💰但又唔知點解就係想食🙈 好彩呢間野唔伏☺️
玉米荀辣麻味增拉麵