2023-05-01
💁♀️💁♂️ 20/4/2023(Thu), Dinner🍽近排喺社交媒體日日被朋友既日本🇯🇵賞櫻🌸post洗板,暫時未行得開去旅行✈️既為食妙妙同A先生,只好搵間裝飾夠靚、食物又好食既日本餐廳止一止癮。今晚我地就去到旺角既明日花居酒屋,餐廳用上大量櫻花🌸作佈置,仲有個櫻の宴🌸SAKURA,大量加入櫻花🌸元素喺菜式入面,真係食咗當去咗賞櫻🌸。而今晚我地order咗:🔆 櫻の宴🌸SAKURA($468/位)x2🔆 前菜 - 蟹肉🦀️蔬菜沙律🥗新鮮翠綠既沙律菜上面放咗幾條蟹腳肉🦀️,鮮甜帶點海水味既蟹肉🦀️加上沙律菜及日式沙律汁,清新開胃去迎接之後既菜式。🔆 四點季節刺身今晚既四點刺身分別係甜蝦🦐、帶子、油甘魚腩同油甘魚背,賣相好好,即使我地兩個叫同樣既套餐,我地各自既餐點係會分別擺盤送上。甜蝦🦐入口鮮甜彈牙;帶子爽口厚肉;油甘魚腩油脂豐富;魚背則魚味濃一點,每件刺身各有精彩。🔆 三色壽司🍣(拖羅蓉、海膽、三文魚子)三色壽司🍣放喺紫菜上面,只要用手就可以好方便咁放入口食。拖羅蓉肥美油潤,魚油充足;海膽新鮮甜美,沒有腥味;三文魚子入口鹹香,魚油喺口中爆發既感覺無可媲美。🔆 手卷手卷工整地放喺香檳杯🥂
🔆 櫻の宴🌸SAKURA($468/位)x2
手卷工整地放喺香檳杯🥂入面,賣相精緻。今晚食既係三文魚子魷魚🦑手卷,滿滿既魷魚🦑新鮮彈牙,加埋飽滿既三文魚子、脆口既紫菜,好睇又好食既一個手卷。
套餐每人可以選3款燒物,我地兩個人夾埋就可以選6款:
- 雞皮:燒過之後帶點脆口,加上雞皮既油脂香及七味粉,香口又好吃;
- 免治雞肉棒(配蛋汁):免治雞肉內有一點軟骨,混合蛋汁同燒汁,甜甜地又滑滑的,加上軟骨的咬口,不錯;
- 雞軟骨:燒過後加入七味粉,又脆又香口;
- 日本豬大腸:煙煙韌韌咁,沒有內臟既異味也沒有多餘的油脂;
- 厚燒牛舌芯:燒得香口,肉質彈牙,厚切咬落口感豐厚,仍保留肉汁;
- 蒜蓉烤生蠔:燒得剛剛好熟,配會蒜蓉夠香口好食。
粉紅色既冷麵十分配合套餐既主題-櫻花🌸,點一點酸汁混合鵪鶉蛋🥚、蘿蔔蓉、wasabi,酸酸地咁入口冷麵夠爽滑,好快又清晒。
水信玄餅入面有漬過既櫻花🌸,再淋上黑糖,賣相滿分💯。入口黑糖既香甜加上漬過櫻花🌸既一點點鹹味,平衡得剛好。
🔆 麵豉湯
簡簡單單唔會過鹹,味道不錯也很暖胃。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 而且由4月1日至6月30日,每惠顧滿$200就減$50,上限減$500,即係最高有75折,更加抵食👍🏻
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車可考慮附近既朗豪坊🅿️或者家樂坊🅿️
👉🏻 旺角呢一帶,公共交通絕對係十分方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆