2021-06-09 185 浏览
今日收工約左朋友去旺角行街, 行左一陣覺得有少少肚餓, 又想打下邊爐, 就上網睇下有邊間好食, 比我上網見到附近有間樓上火鍋有好多好評就一於上去試試, 一開LIFT門見到好大個缸有D魚游黎游去都幾治癒, 都幾吸睛。行到入店入面環境比較暗,  落地玻璃可以望到旺角既景色, 咁岩我地黎到既時候係黃昏仲有D晚霞睇到, 都幾有情調。咁我地坐低左, 坐位都算幾闊落, 坐得幾都舒服。而職員都提我地可以落左個湯底先之後再落其他配料,因為制作需時。我地ORDER左個麻辣重慶雞煲BB辣, 期間我地就整醬油同配料, D醬料都有好多款。等左十幾分鐘左右, 個雞煲就黎到啦, 聞到好香既麻辣味, 撈下D醬汁煮多陣我地就試下D雞啦, D雞食落非常惹味, 原來BB辣都幾辣,唔洗再加辣, 而D雞都大大件食落啖啖肉。之後我地再ORDER左紅薯粉同自制即炸芝士響鈴, 食完個雞就叫職員幫手加湯,之後湯滾起我地就加入紅薯粉, 紅薯粉煮左一陣就食得, 食落煙煙銀銀, 薯粉吸收晒麻辣湯底既味道好惹味。食到咁上下個即炸芝士響鈴都黎到, 響鈴岩岩炸起熱辣辣, 咬落好香脆,再加埋入面有D溶左既芝士,令到味道層次更加升華,而浸落湯底到幾秒又係另一個食法。自制即炸芝士響鈴係必食之選。
2021-06-08