GREEN

2021-08-18 250 浏览
榴连季节,适逢在Hotel Icon long stay 中,在他们旗下的餐厅用膳有折扣,当然不会错过用这个优惠去品尝他们马来西亚节的榴连Afternoon tea吧!好幸运地book到next day 就有位,系位于洒店地下的GREEN食。首先出场的是榴连炖汤,看到有榴连肉但味道不是太出,唔讲都唔知有😅,整体个汤系清甜的。Tea set 登场!最特别系有个榴梿蓉焗龙虾,做得很出色,面包糠脆,榴梿蓉香,值得一赞👍🏻。加只龙虾成个下午茶感觉upgrade咗🤣🤣,但其实只龙虾偏细只,系我心目中,主角系榴梿蓉😬😬。松饼都几香几好食。配埋他们的果酱和clotted cream. 仲有一人一条的榴梿蛋卷。甜点大致上好味,只有乌龙茶啫喱不是榴梿主题,我自己食唔出茶味,另一半就食得出。只有榴梿木糠布甸唔系好食得出有榴梿味。另外每人两件马来西亚榴梿,虽然本人唔系好食得出边件喺边款🤔,但都是非常creamy香滑👍🏻。咸点包括有日式矶煮鲍鱼,鲍鱼本身都爽口好味,但调味偏淡。另外鱼子酱烟三文鱼卷、吞拿鱼粒和水牛芝士加车厘茄都新鲜好味的。最特别之处是食食吓厨师Danny Ho 出来同每一台人客拍照,做攞埋个

榴梿炖汤

Tea set 登场!

榴梿真菌焗龙虾

松饼都几香几好食。

咸点

最特别之处是食食吓厨师Danny Ho 出来同每一台人客拍照,做攞埋个榴连道具出来,教埋我哋点样摆pose。另一半话好似去咗影楼咁!大厨的拍照技巧都值得一赞!有朋友睇完他的作品都赞他影得好好!
大厨Ho的作品

然后他还派发朱古力卡片,非常有创意!
朱古力卡片

2021-08-10