2005-10-09 5 浏览
同個朋友食完文輝,硬是口淡淡的,下午已經想找甜品吃,路經這裡,見店內完全沒有客人,真的是首次見到,就兩個人來坐下。之前與眾食友食完陳記已經試過深井總店,印象不差,是日就試埋呢間分店。沒有人招呼,自己隨便坐。研究了牆上的食評一會,就一人叫了一個所謂的「鎮店之寶」,就係楊枝甘露及榴槤飄香。兩樣都係整定的,在雪櫃一拿出來就食。我的榴槤飄香真如其名,榴槤味非常之濃烈,杰身,好像是一整碗榴槤一樣。吃落是啖啖都有榴槤的香甜,不時亦吃到榴槤肉,是由頭香到落尾。在不少的地方都吃過這一味,敢說是日吃到的這個是差不多最好的了,比西灣河明記那個不准在店內吃的榴槤布甸,更香更濃,好榴槤者,真的是不可錯過;朋友的楊枝甘露,佢話也很對辦,不過佢就一路食一路唔出聲,之後才知,原來佢唔係好頂得住陣榴槤味。埋單44蚊,吃榴槤的話,值得一試。

埋單44蚊,吃榴槤的話,值得一試。