2020-01-23 1093 浏览
将总结写喺第一句,Yakiniku Great真系一试难忘,值得再去。寿司嘅Omakase 就成日见,但系真系第一次食烧肉嘅Omakase!店铺除咗会精选是日最正嘅部位之外,仲会一边讲解帮我哋烧埋,咁就唔使怕自己糟蹋咗旧和牛😋我亦到好享受知道自己食紧只牛边一part 再感受佢哋分别嘅𠮶种感觉~今次叫咗最贵嘅"OMAKASE GREAT"前菜“和牛他他“配咗一块法包,就咁食,同配法包食两种食法都好正。8个cut之中,我个人印象最深嘅分别系Misuji, Tougarashi 同最后嘅ChateaubriandMisuji,入口开始融化但系又有咬落去依然系非常有质感。唔似有时食d和牛太肥,剩系食到食口油,都冇肉味。好正😋Tougarashi, 半熟嘅和牛加上木鱼高汤,一浓一淡相辅相承,食到尾段来一道解腻的,非常合适~Chateaubriand, 呢个真系大开眼界,可以话系成晚入面最画龙点晴嘅一个cut!一开始见到咁厚切嘅肉,你系真系唔会估到佢入口系可以咁柔软,所以纤维同油脂都毫无抵抗咁接受咗命运。最过份嘅系,咁正嘅牛肉,佢仲加埋北海道海胆同Yakiniku Great嘅特制酱汁。佢地每一样

今次叫咗最贵嘅"OMAKASE GREAT"
和牛他他
Misuji

Tougarashi

Chateaubriand, 呢个真系大开眼界,可以话系成晚入面最画龙点晴嘅一个cut!一开始见到咁厚切嘅肉,你系真系唔会估到佢入口系可以咁柔软,所以纤维同油脂都毫无抵抗咁接受咗命运。最过份嘅系,咁正嘅牛肉,佢仲加埋北海道海胆同Yakiniku Great嘅特制酱汁。佢地每一样野分开都已经系一番美味,合埋一齐食意外地又唔会互抢风头。最后一道明明已经饱饱地,但系个胃系自动制造咗空位俾个饭。真系好正。6分钟的等待系非常值得。
Chateaubriand
Chateaubriand
最后仲想提一提佢个素面。素面系基本食材,本身都唔expect会有d咩惊喜。但系佢呢个素面嘅弹牙程度真系令我吓咗一跳咁弹。弹到我对素面又有咗新嘅认知。
素面
真心好正嘅用餐体验!!Yakiniku GREAT!!!!!
Shakushi
2020-01-15