2005-03-14
20050312 5pm行街行到, 本來諗住去Seibu Regala hea下, 但係又勁爆full house, 醒起附近黑麥口碑好, 姑且一試.首先我地坐低拎個menu 睇下, 我口渴, 諗都唔諗就同個紅衫菲律賓籍女侍(個樣似中國人的) 講要杯mocha, 我兩個同事第一次o黎呢間先研究下飲咩好, 咁佢問我hot or cold, 我話, yes, hot please. 跟住佢態度勁不屑咁問"you 3 ppl just order 1 mocha?" 我話"yes, they ar still thinking" 佢再問多次:"just 1?" 然後我話"yes, they'll order it later." 跟住藐嘴藐舌咁行開. 呢o的唔係白眼係咩? 驚死我地唔叫o野飲齋坐乎?10 mins後, 我兩個同事叫o既fruit tea 同凍咖啡都上, 仲有因為唔餓. 純粹口痕只叫o左一個1 person tasting per 4 dips o既麵包大家share. 可能因為咁啦, 我杯mocha......我o的同事飲完佢地自己杯o野我果杯先o黎, 經過三催四請, 仲要,
10 mins後, 我兩個同事叫o既fruit tea 同凍咖啡都上, 仲有因為唔餓. 純粹口痕只叫o左一個1 person tasting per 4 dips o既麵包大家share. 可能因為咁啦, 我杯mocha......我o的同事飲完佢地自己杯o野我果杯先o黎, 經過三催四請, 仲要, o黎錯杯iced mocha, 我正想講o黎錯個waitress 都已經行o左去. 想再搵waiter o的人又唔見影. 焗住飲.
環境ok. 麵包咖啡好一般, o的dippings 好o的.
埋單時跟灰衫waiter 投訴, 佢第一個反應係"o下?唔係ah?~"咁o既表情, 好似好唔信咁仲要話佢地好有禮貌, 第一, 我無你咁得閑講大話搞事, 第二, 果個waitress o的態度真係差到不能再差!!!! 最後佢講o左句, "佢地o的菲律賓人係咁o架啦"完事.
菲律賓人唔係個個都係咁, 係你呢間呢個零舍差!
埋單連加一$170. 唔抵食兼態度咁差, black listed.