2020-05-14 3548 浏览
听过楚撚记呢个大名都知道佢第一间分店喺土瓜湾,你又知唔知呢间大受食客欢迎嘅餐厅刚刚喺西环开咗分店?想帮衬呢间黄店嘅香港区朋友唔使再过海啦。上个月尾西环店试业之后,大部分人嘅反应都系同原店一样,而且仲要出左几个西环店独家提供嘅菜式。刚巧喺西环经过,咁就不如试一试佢嘅水准,当晚呢度依然人头涌涌,就如土瓜湾店一样排到七彩。由于太多人排队,最后我都系决定买外卖番屋企食。系等位期间:入咗去餐厅睇咗睇装修,靓好多,保存了原店嘅风格,而且更加有特色。有几个菜式喺呢度先有,其中一个点题作系西楚霸王鸡,大量嘅姜葱加蒜蓉和豉油,新鲜嫩滑嘅鸡,吃到又点会唔好,虽然只系叫咗半只,但份量都好足,送饭一流。最正系攞葱来吃,加上炸蒜头等等的调味,分分钟好食过只鸡。如果当场食,一定要叫个猪油捞饭送。另外煎蚝饼都系呢个分店先有,当然话俾你听呢度嘅蚝饼好过好多潮州店你都未必会信。其实我觉得表现中等,只不过蚝仔比较少,系唯一致命伤。试咗呢度嘅新菜式,当然要试吓传统嘅出品,睇吓同土瓜湾店有冇特别大分别。我最钟意系原店食嘅香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼,吃下去,比起原店的味道更好,黑松露的幽香和莲藕满满,而且墨鱼饼感觉充实,依然是必

想帮衬呢间黄店嘅香港区朋友唔使再过海啦。

由于太多人排队,最后我都系决定买外卖番屋企食。

最正系攞葱来吃,加上炸蒜头等等的调味,分分钟好食过只鸡。

如果当场食,一定要叫个猪油捞饭送。

我最钟意系原店食嘅香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼,吃下去,比起原店的味道更好,黑松露的幽香和莲藕满满,而且墨鱼饼感觉充实,依然是必点的。

最尾系西柠鸡,最好系佢个汁同鸡会分开,外卖也吃得安心,质素上佳,同系当场食无分别。

虽然我个人唔会赞到呢间野天上有,地下无,但以一个相对不错的价钱,同朋友用战斗碗饮番杯冰凉啤酒,食下小炒系唔错嘅,而家一路向西之后,港岛区嘅朋友都可以嚟呢度朝圣啦。

撚记大排档
西环石塘咀皇后大道西554-560号日富里百好大厦地下1号舖
2020-05-12
等候时间
15 分钟 (外卖自取)