2025-06-08
前排同朋友講開食椰子雞嘅火鍋,但係又唔想返大陸食,俾我哋發現咗有間比較隱蔽啲,要天橋望落去先會見到嘅椰子雞專門店~朋友話記得以前呢個位好似唔係做火鍋,所以應該係新開嘅!依間火鍋除咗有單點之外,仲有餐可以點,啱晒選擇困難症嘅我哋😂我哋叫咗星級火鍋A餐,已經包晒所有嘢同嘢飲,而且包埋加一都唔使$400一位-招牌椰子文昌雞鍋🐔平時返大陸食椰子雞鍋,都係得一個椰子~好欣賞依度竟然開兩個椰子而且仲要刮埋入邊啲肉放落個湯底到!之後再將文昌雞放落去,望住個計時沙漏倒轉五分鐘,就可以先飲湯再食雞!可能因為椰子好足料嘅關係,我未試過飲過咁甜既椰子雞!係好飲嘅,我都飲咗兩碗先打邊爐🤣-錦繡海鮮盛盤🦐🐟(蘇格蘭蟶子,游水鮮蝦串,台山靚肥豪,珍寶龍躉球,北海道元貝,台灣脆鱔片)我最鍾意珍寶龍躉球同埋游水鮮蝦串!龍躉球取魚腩部位帶皮切塊,膠質好重又鮮。而竹籤串起的鮮蝦串都好新鮮,啖啖肉。-特選安格斯肥牛|西班牙黑毛豬肉🐮🐷肥牛加埋椰湯味道幾夾,但估唔到黑毛豬肉反而好出色!我好少會讚豬好食-田園蔬拼盤🥬-日本稻庭烏冬🍜日本來貨嘅稻庭烏冬,烏冬吸晒椰湯嘅味,好彈牙而且出奇地好食。-懷舊芝麻卷🍮未見過火鍋店會用芝麻卷
-招牌椰子文昌雞鍋🐔
-錦繡海鮮盛盤🦐🐟
-特選安格斯肥牛|西班牙黑毛豬肉🐮🐷
-田園蔬拼盤🥬
-日本稻庭烏冬🍜
-懷舊芝麻卷🍮
未見過火鍋店會用芝麻卷嚟做結尾。嚟到嘅時候熱辣辣,雖然唔甜,但係食得出係新鮮整。