成日經過莆田都要排隊,咁啱今日經過唔洗等,就食吓呢間想食好耐米芝蓮餐廳。初初以為米芝蓮餐廳一定貴,睇吓餐牌價錢好合理。我們叫了幾款餸,同埋餐廳做緊莆田海蠣節,$188可選兩款海蠣菜式,就叫了兩款海蠣。前菜:小朋友非常喜歡,一放下不久就食晒。江口家鄉海蠣湯:本人平時怕胜好少食蠔,朋友要叫呢個湯我有啲擔心,來到試飲簡直令我對蠔改觀,啲蠔好滑,個湯咸咸香香有少少酸,好好味呀!福建特色海蠣前:其實係壕仔煎蛋,不過個蛋應該落了蕃薯粉,好煙煙韌韌,口感幾好。椒鹽豬手:炸得非常香脆,肥肉完全溶解,沒有肥膩感覺,只有膠原蛋白。百秒黃花魚:睇餸名就知只煮了一百秒,所以非常嫩滑,調味亦做得很好。九轉小腸:清洗得非常乾淨,完全沒有豬腸臭味,煮得非常爽口彈牙,正呀!酥炒芋芯:外脆内軟,外面咸香,内甜甜地,又出奇地夾。興化米粉配辣媽醬:一入座坐下我就聞到辣醬香味,心諗一定要叫啲炒粉麵配這個醬,真係好好食,成餐飯都好滿足,呢間米芝蓮餐廳廚師廚藝真係好了得👍

前菜:小朋友非常喜歡,一放下不久就食晒。

酥炒芋芯:外脆内軟,外面咸香,内甜甜地,又出奇地夾。

興化米粉配辣媽醬: