周末朋友又要开OT,唯有入黎观塘同佢食。呢间餐厅喺工厦入面,入去时俾保安叔叔截住要登记身份证,我地明显系「善男信女」黎,都要登记,佢真系好尽责吓。 Hamsta Crown Coffee喺工厦嘅顶楼 - 15楼,搭䢂只可以去到14楼,出䢂后行一层楼梯就到,楼梯口就有显眼嘅餐厅广告牌所以并唔难揾。一上到黎,就见到大大个门口。墙身系青绿色嘅毛毡,门牌系个色彩缤纷嘅木牌,大门都系木制,好似童话中的小木屋。从工厦灰白水泥墙感受到嘅冷漠感顿变为充满咗回家一样嘅温暖感。仲挂住左啲餐牌添~下午茶餐:周末午餐:入门口左边系水吧,摆满咗包装色彩缤纷嘅各式西式茶叶、咖啡、茶杯。右边就有一个小小购物区,里面售卖嘅主要系美颜化妆产品例如面膜、眼霜、洗面乳等等。店舖虽小但产品种类都几多,等上菜或餐后逛就啱晒。整间餐厅嘅布置带出嘅感觉系非常柔和同简洁:灯光系柔和嘅暖色灯;墙身系米白色,挂住啲有寓意嘅画;地板同餐桌同系木制;座椅系暖色嘅西式梳化椅,仲有一张餐桌系喺榻榻米上,啲座椅系可供跪坐或盘坐,连窗帘都系日式卷帘,洗手间都好干净企理。整体布置得非常细致有心思,令食客更感受到家嘅温暖和谐感觉。连榻榻米都有法式洋葱汤
,我地明显系「善男信女」黎,都要登记,佢真系好尽责吓。

仲挂住左啲餐牌添~
下午茶餐:
周末午餐:

连榻榻米都有

法式洋葱汤 - 厚厚嘅一层芝士冚住洋葱汤,汤唔浓但里面嘅洋葱、芝士都好多,饮起嚟每啖都食到吸收咗汤嘅面包,好满足。
美国水牛城鸡翼,大大只,好脆口,辣度适中,惜酸味太浓。
水牛城辣鸡翼
日式广岛炸蚝 - 炸得热辣辣又香脆,蚝肉鲜甜,记得点一点沙律酱,酸酸地几开胃,钟意甜甜地就点吓甜酱油,更加日式风味。
日式广岛炸蚝
和风烤鲭鱼 - 都几大块鱼,作为头盘两个人share都够食,略嫌多骨,不过烤得好香,肉质嫩滑又juicy。
和风烤鲭鱼
蟹籽软壳蟹拌蒜香意粉 - 足料,好多大件软壳蟹,蟹籽又布满晒成碟意粉,绝不欺场。蒜香意粉好有香蒜味但唔会过咸,惊喜。
蟹籽软壳蟹拌蒜香意粉
西班牙黑毛猪扒,用锡纸包住,摆左阵先食仍然能保持温度

西班牙黑毛猪扒
一大条迷迭香,块猪扒吸收晒迷迭香嘅香气。
猪扒肉质稍嫌不够嫩滑不过肉汁都算丰富。
另上嘅柚子醋坚系真材实料,可以见到好多柚子蓉。食落酸酸甜甜同猪肉好匹配。
饮品选择有好多选择,总共五大页,花多眼乱添

最后拣左柚子沙冰,用甜酒酒杯嘅柚子沙冰呈奶白色,感觉高贵。柚子味道清新,沙冰冰冻透心凉,最适合炎炎夏日。
柚子沙冰

苹果金宝Apple Crumble系全晚画龙点睛之作,呢个系超正
。好靓嘅花花连盖焗烤碗,装住嘅苹果金宝只系微甜,唔会好似坊间啲苹果金宝咁甜死你,好惊喜
。苹果唔酸,果甜中渗出啖啖玉桂香气,Crumble 面既松软又香脆,好香牛油味。仲配上幼滑香甜嘅吉士酱,甜而不腻,真系食到停唔到口

Apple Crumble
我朋友食完之后话呢度好warm,环境同服务同好好,店员的态度客气声线柔和,真系好有家嘅感觉,之后同同事OT后可以再嚟食埋晚饭吹下水,减下压咁㖞。
用餐时段
蟹籽软壳蟹拌蒜香意粉