2018-04-19 250 浏览
知道弟妇就黎生日,择日不如撞日,做长辈嘅一於做东同佢庆生。请人食饭俾钱事少,念去边度食先至头痛。念起弟妇系四川人,嫁左细佬咁多年,口味仍在香港化ing ,仲系锺意食辣椒🌶上网睇睇,骏景酒店嘅中菜厅出名川菜,已经连续七年获选米之莲一星美誉,而且乔迁湾仔不过数月,食评家李纯恩、卢觅雪都推荐过,值得期待我们用餐嘅时段较早,客人并不多,令我们更加可以细味店内嘅优雅设计杏汁白肺汤⭐⭐⭐⭐⭐入口杏香满溢,清润顺喉,大爱呀瓦罉焗胡椒虾⭐⭐⭐⭐⭐海中虾香脆弹牙,虾殻完全沾满了热腾腾的胡椒香,我们都忘我地挥动十指,完全拼弃了桌面上嘅刀义川味口水鸡精粹在於新鲜嘅鸡以及多种配料混合嘅酱汁,麻、甜、酸、辣、重重味道互相交叠,分开酱料系方便客人自行调节口味麻辣水煮鲜鱼片⭐⭐⭐⭐几种不同的辣椒全都来自云南贵州,再配以多种香料、花椒去浸泡轻轻灼熟的鲜鱼片,贯彻地道嘅四川风味酸菜桂鱼片⭐⭐⭐⭐为食猫再下一城,酸菜醒胃、桂鱼嫰滑,正好调和刚刚麻辣左的味蕾霸王炒辣子鸡⭐⭐⭐⭐油泡左嘅鸡丁,夹杂着香脆嘅腰果,配合不同制法嘅辣椒🌶,惹味抢喉,吃得你热力升温,嗜辣控必点正宗四川担担面⭐⭐⭐⭐浓厚的汤底充满着花生、沙爹、芝麻酱嘅

杏汁炖白肺汤

杏汁白肺汤⭐⭐⭐⭐⭐
入口杏香满溢,清润顺喉,大爱呀

瓦罉焗胡椒虾⭐⭐⭐⭐⭐

霸王炒辣子鸡

霸王炒辣子鸡⭐⭐⭐⭐
四川担担面

正宗四川担担面⭐⭐⭐⭐
浓厚的汤底充满着花生、沙爹、芝麻酱嘅丰富味道。好味得三扒两拨就吃光了🤪🤪🤪
红油云吞

红油抄手⭐⭐⭐⭐
云吞大大粒,内涵更加得

薄薄嘅云吞皮包着爽脆弹牙嘅虾肉,混合左大家都爱嘅酸、辣汁料,食到真系饱饱罗

席间服务员体䀡地为我们斟茶添水
酒店服务质素确实有水准
我们闲话家常,弟妇更加兴奋无比,皆因每一道菜都能够引发佢嘅家乡情怀,见佢食得开心,我们也乐意奉陪,大家都尽兴而归

杏汁炖白肺汤
麻棘水煮鲜鱼片