2017-07-23 747 浏览
同朋友去完深水埗買野,openrice 見到位於福榮街嘅火鍋煮場,食評不錯, 又可以openrice 訂坐, 好方便,就訂位去食晚餐我地選擇蒸氣鍋,因為大家都未食過。首先店員幫我地炒個南瓜排骨粥底先,留咗最後才食。跟住逐樣逐樣放d材料上去蒸,材料選擇了蜆,海蝦,安格斯牛小排,雞肉,金茹、三寶丸。首先,開始蒸蜆,味道很鮮甜,好味道。跟住食安格斯牛小排:牛小排很新鮮,一望已知係高質牛肉,食落去好多肉汁,好好味海蝦同蟹:海蝦好鮮甜,蟹就比較細仔,但蟹蓋也有幾多膏,好味道。跟住食三寶丸:有蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸,全部都係手打新鮮製造,每樣都很彈牙,很鮮味,好味。金茹:蒸金茹,味道很清,好食雞件: 雞肉很滑,配上麵條一齊食,麵條吸收曬雞肉嘅精華,味道很好。最後,食曬所有材料,時間剛開好,開頭炒嘅粥底已經變咗香噴噴嘅排骨南瓜粥。排骨南瓜粥很鮮甜,吸收曬之前蒸材料嘅精華,。

我地選擇蒸氣鍋,因為大家都未食過。

首先店員幫我地炒個南瓜排骨粥底先,留咗最後才食。
首先,開始蒸蜆,味道很鮮甜,好味道。

跟住食安格斯牛小排
:牛小排很新鮮,一望已知係高質牛肉,食落去好多肉汁,好好味

海蝦同蟹
:海蝦好鮮甜,蟹就比較細仔,但蟹蓋也有幾多膏,好味道。

金茹:蒸金茹,味道很清,好食

雞件

排骨南瓜粥很鮮甜,吸收曬之前蒸材料嘅精華,