2015-10-22
聽好多朋友講灣仔有一間朱古力雞蛋仔雪糕店,相當吸引,所以今日我就慕名而來一試佢嘅龍與鳳。去到嘅時候舖頭細細而且有條小小人龍,未食已經覺得不枉此行。因為當然要好食先會人排隊,這是常識吧!我當然係叫咗大家都講嘅朱古力雞蛋仔雪糕啦!落咗order之後,等左差唔多15分鐘就有得食。細細杯嘅雪糕上邊有一底嘅朱古力雞蛋仔賣相果然同大家講嘅一樣非常吸引。雪糕亦都唔係淨係雲呢拿雪糕咁簡單,雲呢拿雪糕嘅表層加上朱古力漿,形成朱古力薄脆,食到中段仲會有香蕉味嘅雪芭同脆米,口感相當有層次。總算朋友冇介紹錯,以呢個價錢食到咁大份量嘅甜品來講,可以話相當抵食。我呢個大胃王一個人就食得晒啦!但對於一啲細食嘅女士來講,如果可以同男朋友一齊去食,當tea或者飯後甜品,呢個份量兩個人就應該啱啱好喇。