今日虽然天气麻麻地,但我同阿妹唔想星期日困喺屋企,所以都出左黎揾下西环有咩好嘢食呢度坐得几舒服,台同台之间又唔逼,有空间同自己friend食饭倾计。今日月头,一于食得开心啲啦😆😆,我地叫左:头盘:火炙油甘鱼薄片 $128呢个火炙油甘鱼薄片有配埋个沙律菜,系属于日式𠮶种,唔用沙律酱,而系改用清爽既日式酱油加埋落海草同生菜一齐,同个油甘鱼好夹主菜:龙虾沾面 $218呢个龙虾沾面系我哋等得最耐既主菜,甜品上左食埋,呢个先最后黎。呢个沾面每条面都挂上龙虾汤汁,龙虾都好容易起肉切出嚟,整体口感系有超重超浓既龙虾味。今日既cake of the day系:巴斯克芝士蛋糕(朱古力味)$52呢个甜品冇令我哋失望。因为个比重系cheese cake为主角,而且都仍然有微微嘅朱古力味带出,个cheese cake冇俾朱古力味抢咗。另外叫左杯coffee of the day :今日系炼奶咖啡 $46平时茶记茶走就听得多,呢间有「啡走」,好特别,所以要试吓。饮落好滑,易入口,甜苦味适中。🍡丸久小山圆玄米柚子梳打 $48阿妹叫咗呢杯饮品,佢俾我试咗粒小丸子,粒丸子个皮有啲烧过,所以有少少脆皮,好特别,好钟意。

头盘:火炙油甘鱼薄片 $128

主菜:龙虾沾面 $218

🍡丸久小山圆玄米柚子梳打 $48
阿妹叫咗呢杯饮品,佢俾我试咗粒小丸子,粒丸子个皮有啲烧过,所以有少少脆皮,好特别,好钟意。而且丸子个口感好软糯新鲜,唔似𠮶啲系现成攞返黎加热嘅𠮶种。另外有柚子嘅清新同埋日本抹茶嘅少少苦涩,再加埋梳打水,整体口感好refreshing。

呢度虽然用餐限两小时,不过都够时间慢慢食👍🏽👍🏽

火炙油甘鱼薄片
龙虾沾面
巴斯克芝士蛋糕(朱古力味)
丸久小山圆玄米柚子梳打
Coffee  of  the  Day  (炼奶咖啡)
2023-07-02
火炙油甘鱼薄片
龙虾沾面
巴斯克芝士蛋糕(朱古力味)
丸久小山圆玄米柚子梳打
Coffee  of  the  Day  (炼奶咖啡)
  • 炼奶咖啡