2016-06-06
見張VIP 月底到期,就去試下佢間餅店既tea set。話說今期話係做日本主題,我呢個日本痴諗住冇死啦,應該會幾好食。加上次次幾日前打去訂都話冇位今次早兩星期打去訂位,去到reception 三個staff企哂係道,成兩分鐘都冇理我地,叫佢又唔應。跟住先帶我地入去,坐係yamm 入面。個staff叫我地係menu 入面選飲品。其中有frothy matcha latte同 iced matcha latte。我地問其中一位男staff 個frothy matcha latte 係咪熱飲,佢話係沙冰。心諗有點怪,佢話係就照叫啦。黎到竟然係熱綠茶咖啡。拎黎個staff被問點解係熱飲,係天然呆。話杯野係熱既。當堂覺得無奈,五星級酒店的staff竟然唔知自己公司賣緊咩個set送左個宇治綠茶,但完全飲唔出綠茶味,好似飲水咁。個set個樣係靚既,但每層既野食,真係差到冇朋友。個鬆餅,淡而冇味,食唔出綠茶味,而且食到成舊麵粉咁,乾到爆。朱古力蛋糕加上綠茶醬,口感奇怪,硬掘掘。最好食既只係咸點(相對地),即係最底個層,但都唔係太特別。而中間個層既甜品,太普通。完全食唔出綠茶神祽。整體真係堅差,要食te
加上次次幾日前打去訂都話冇位
個set送左個宇治綠茶,但完全飲唔出綠茶味,好似飲水咁。
宇治抹茶
Tea set
抹茶scone
朱古力蛋糕加上綠茶醬,口感奇怪,硬掘掘。
而中間個層既甜品,太普通。完全食唔出綠茶神祽。
整體真係堅差,要食tea set不會再黎。
價錢仲要唔係平$415如果正價。