每逄星期日,为左可以叫到特价点心,我都要好早起身去揾位饮茶。😪附近茶楼既特价点心只做到9:30,虽然唔系平好多,但用返正价叫返一样既食物始终觉得唔抵咁嘛,而且重点系我不嬲都麻麻地饮茶….😣今次又一个星期日,但迟左起身,无特价点心之余,仲要等位…就系我放弃打算打道回府唔饮茶之际,比我发现附近开左一间新既茶楼😯同职员了解完得知,佢地既营业时间由早上10:00开始,所以无特价同唔特价既分别呢度D点心比较特别,另外仲有小菜、自家新鲜整既卤水食物见唔驶等位,价钱同附近又差唔多,所以决定同屋企人试一试🤓3个人叫左5个点心同一个蒸饭,总共食左$230紫薯流沙包(中点)呢个我好期待,因为紫薯同流沙都系我中意既野,所以一上枱我就即刻夹黎试,流沙就梗系要趁热食架啦😜紫薯味就一定无架啦,因为流沙馅味浓嘛,一定盖过紫薯味。但我无谂过佢地口中既流沙居然系实心馅….😫仲衰过无紫薯既流沙包😑葡汁焗烧饼(大点)第一眼见到以为系西式叉烧包之类既野,点知咬开食到葡汁味先知系葡汁焗烧饼😮。外貎同想像虽然有大分别,但都唔影响佢既味道~烧饼热辣辣、辣手又辣口,外层系非常酥脆既酥皮面,内馅由杂豆同鸡肉粒整成,味道正常巧制叉烧包(

今次又一个星期日,但迟左起身,无特价点心之余,仲要等位…

呢度D点心比较特别,另外仲有小菜、自家新鲜整既卤水食物
见唔驶等位,价钱同附近又差唔多,所以决定同屋企人试一试🤓

3个人叫左5个点心同一个蒸饭,总共食左$230
紫薯流沙包(中点)
紫薯流沙包

紫薯流沙包

仲衰过无紫薯既流沙包😑

巧制叉烧包(小点)

叉烧包既样子同平时见开既有少少唔同,但味道无分别。入面既叉烧系偏瘦无乜肥,不过我中意😁
巧制叉烧包(小点)

窝贴虾米肠(中点)
窝贴虾米肠(中点)

见到写窝贴以为系特别野,所以先点佢,但实际上味道、样子同普通炒虾米肠一样。不过就真系煎得比炒脆身既😅

手刮葱花鸡蛋肠(大点)

肠粉十分滑,滑到夹几次先夹到😂。不过略嫌蛋味唔够浓,豉油味盖过左蛋香
手刮葱花鸡蛋肠(大点)

木盆腊肠滑鸡蒸饭($78)
木盆腊肠滑鸡蒸饭

个木盆真系好大盆,仲大过我只手😯~饭量估计有两碗满
木盆腊肠滑鸡蒸饭

呢个木盆饭系全场最好食!! 😋佢好食在D饭粒粒分明之余,又吸左腊肠既油香,滑鸡嫩口唔鞋,真系食唔停口!!😍
木盆腊肠滑鸡蒸饭

如果下次又过左特价点心时间,其实都可以黎呢间饮茶,因为仲有其他野想试,加上服务唔错😃

提外话,呢间金阁海鲜火锅同楼下明星皇宫系同一个集团,不过呢度茶价就比较平,而且专做小菜午晚市
2017-12-17
$77 (早餐)