2022-10-31
生日而且返工咁攰緊係要食返啲好西慰勞下自己🤣,呢間位於天后既日本餐廳食omakase,有靚景之餘食物都幾高質!令月($1380)前菜用昆布包住魚蓉同蘿蔔蓉,食落幾彈牙幾好食另一邊係醬油吞拿魚粒配埋蘿蔔蓉,呢個會比較濃味少少,都幾開胃!北海道厚岸生蠔配上魚子醬同青檸汁,好飽滿好creamy!! 海水味好濃,不過其實唔係好食得出魚子醬鰈魚配高頭蔥同柚子皮係面,可以點酸汁同加啲紫蘇葉花瓣食,整體比較淡口,所以要加啲酸汁先可以帶出魚香池魚灑咗啲竹炭鹽同用檸檬片做底,口感好新鮮爽口大拖羅用火槍燒過嘅大拖羅油脂味更香!而且好厚身食落好滿足!有少少入口即溶feel~而且紫蘇葉都令到魚既鮮味更加突出同中和咗少少油膩感熟食池魚燒完好香脆,肉質都好鮮甜唔會好乾~可以點海鹽/蘿蔔蓉食~個人覺得海鹽可以更帶出魚嘅鮮味但食食下都可以中蘿蔔蓉中和下少少咸得濟嘅感覺壽司深海池魚魚油好香石垣貝口感好爽口蜜甘鯛灑加啲柚子皮,幾香幾夾北寄貝灑咗啲竹炭係面,幾爽口不過冇咩竹炭味牡丹蝦上面放咗啲燒咗嘅蝦膏,呢個最impress我!蝦膏燒完好香,同牡丹蝦幾夾大拖羅厚切拖羅魚油勁香,食落入口即溶!海膽手卷超級鮮甜完全唔苦!超大嚿
食omakase,有靚景之餘食物都幾高質!
令月($1380)
前菜
用昆布包住魚蓉同蘿蔔蓉,食落幾彈牙幾好食
北海道厚岸生蠔
鰈魚
池魚
灑咗啲竹炭鹽同用檸檬片做底,口感好新鮮爽口
大拖羅
熟食
壽司
深海池魚
魚油好香
石垣貝
口感好爽口
蜜甘鯛
灑加啲柚子皮,幾香幾夾
北寄貝
灑咗啲竹炭係面,幾爽口不過冇咩竹炭味
牡丹蝦
大拖羅
厚切拖羅魚油勁香,食落入口即溶!
海膽手卷
超級鮮甜完全唔苦!超大嚿差啲一啖食唔曬(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
湯
白魚頭魚骨熬製以成,飲落好鮮甜唔腥!
甜品
蜜桃雪芭
雪芭唔會太甜幾好食
Overall食材都幾新鮮,刺身味道偏淡口,壽司醋飯唔會太酸,望住個靚景食感覺都chill啲( ´ ▽ ` )ノ