2021年7月18日,接近大約下午4點幾,我去街市買菜前就過去方太糕品店買糕點,因為我兩個小朋友好喜歡食黃糖糕,每次我都會9件起買⋯今次排隊時間很快,只等了5-10分鐘,輪到我時,首先我叫左其他糕點先,最後就叫9件黃糖糕,但係我在排隊期間看見表面有一塊黃糖糕有隻蚊滋,我就對職員講:要9件黃糖糕,我唔要表面呢一件,但係當時一位短髮,大約40-50歲的店員女人就咁樣同我講:我地無得俾你選擇,你買唔買都唔緊要,你咪唔好買囉⋯我聽完佢講之後我沈思一下⋯之後我就同呢位店員啊姐講:我話你咩態度?你賣野俾人唔係咁樣態度,我心諗,我俾錢買你地既糕點,唔係乞你地既糕點,依家我見到你地塊黃糖糕表面上有一隻蚊滋係度,我話唔要呢一塊、你竟然咁樣同客人講野,即係依家方太出左名⋯完全係可以咁做生意,衛生情況可以咁樣?仲要咁既態度?麻煩大家日後去買方太糕點時,一定要留意佢地既糕點櫃裏面有無蚊滋⋯因為係唔止一隻蚊滋⋯經營任何職業都好,禮貌首要條件,食物安全都一樣⋯我唔係第一次幫襯方太,我之前都有經常幫襯,但係今次見到蚊滋係糕點櫃度同埋係糕點上,我只係要求唔要蚊滋個件糕點,叫個位啊姐俾其他糕點我,佢竟然係咁樣態度回應,
麻煩大家日後去買方太糕點時,一定要留意佢地既糕點櫃裏面有無蚊滋⋯因為係唔止一隻蚊滋⋯經營任何職業都好,禮貌首要條件,食物安全都一樣⋯我唔係第一次幫襯方太,我之前都有經常幫襯,但係今次見到蚊滋係糕點櫃度同埋係糕點上,我只係要求唔要蚊滋個件糕點,叫個位啊姐俾其他糕點我,佢竟然係咁樣態度回應,證明佢地生意唔怕做,在此祝佢地店舖生意興隆。
2021-07-18