2020-02-04 26 浏览
唔知点解就呢间餐厅个名好熟悉,可能因为我自己都真系成日 “吞Pot”。。。哈哈!又系一间改名改得几好嘅餐厅,所以今日就同个朋友嚟试吓食𠮶个鸡煲火锅啦位置都几方便,喺正油麻地弥敦道出边,上到嚟,其实发现餐厅唔算话好大,不过空间感几够,同埋佢枱与枱之间空位都几充足,仲有落地大玻璃,所以可以望埋出面嘅景色,虽然冇咩景睇,但系感觉都几好系你睇紧叫咩嘢食嘅同时,店员会为你准备呢个九宫格,佢就系一啲调味酱料,整齐咁样放好,自己按返自己所需嘅份量调校就可以啦,选择都算多今晚都叫咗好几样配料,除咗主要嘅鸡煲,饮品当然都唔少得,我叫咗一杯大柠乐,都真系几大杯,而朋友就叫咗一罐柠檬 +C鸡煲嚟到喇,卖相非常吸引,重点系非常香味,鸡件都算系整齐咁样放好,上面会有芫荽及葱,真系非常吸引,当佢嚟到嘅时候,其实就已经可以食,不过如果钟意再熟少少嘅朋友,可以再等佢滚多一阵先再食,我谂鸡件会更加入味添我觉得呢张相几靓,其实唔系我影得靓,而系成个画面都真系几正,鸡件肉质鲜嫩,肉嘅比例都几多,感觉唔系好肥腻,皮下脂肪唔算太多,所以食落好舒服,肉质感觉丰富两个人叫半只鸡就真系差唔多,虽然啲鸡真系好好食,会令你停唔到手,但系

两个人叫半只鸡就真系差唔多,虽然啲鸡真系好好食,会令你停唔到手,但系大家唔好唔记得,一阵仲要打边炉㗎

食完啲好正嘅鸡,真系加返个清汤,开始火锅打边炉啦继续!

我都几配料我哋分别叫咗成样,有红薯粉,油麦菜,特级雪花牛肋片 及 自创爆芝响铃!四样嘢都各有特色,甚至唔同颜色,所以卖相都几吸引

先讲讲呢个特级雪花牛肋片,因为唔想就咁食普通肥咁简单,呢个又好似几特别咁,所以就叫左呢个,确实都冇令我地失望,佢嘅脂肪分布都几平均,虽然相对肥牛,佢嘅脂肪唔算多,但系颜色非常靓,食落口真系仲正

由于佢切得好薄,非常好功夫,所以只系涮一涮,其实就已经可以食,涮嘅时候你会感觉到佢仍然系非常大块,所以唔系一般普通嘅劣质牛肉

你睇下,就算佢熟咗,都仍然系咁大块,食落口虽然唔系入口即溶,但系就一啲都唔韧,牛味非常重,咁丰富,系会令你感到满足,系一款唔错嘅牛肉

普通响铃就真系食得多,但系呢一款自创爆芝响铃,你又食过未先,大家可以见到佢真系大大件,一啲都唔马虎,一如以往,放落个汤度浸一浸,其实就已经可以食得

真系食之前都要同大家分享下,大家睇吓入面𠮶啲芝士,食落真系别有一番风味,除咗有芝士味,佢仲令到成个肯定更加有口感,但系有少少黏性,真系好好味呀!

总结来讲,呢间系唔错嘅鸡煲火锅餐厅,有别于一般大品牌嘅连锁火锅店,绝对值得支持,值得一试㗎