2021-03-29 386 浏览
今日特登入大埔揾好野食,见佢openrice评论咁高,所以就入咗去试吓。餐厅装修都唔错,有格调。只玻璃门识变不透明,又high tech,又增加私隐度,抵赞!不过睇睇menu,原来个set lunch都唔平,最低消费都成$300几一个set,不过嘅然都嚟到就豪下佢啦...套餐包一个house wine,我们都点了白酒。白酒来的时候,侍应在酒入面加了干冰,所以很有吸睛的效果。可是等了5分钟后,烟雾才能散去,然后才可以闻一吓酒的气味,不过干冰的烟雾已将白酒的气味都一起带走了,感觉这效果用上cocktail 中会好些。先嚟头盘,一个系波特酒提子配鹅肝,另一个系蝶豆花木鱼汤鱼生片。鹅肝酱的味道较淡,不过都几滑身,可是就找不波特酒的踪影了,是酒精烹煮时挥发了?另外蝶豆花那一道,应该是加了柠檬汁让蝶豆花有转色效果,但令整道菜太酸了,木鱼味也失去了,配上鱼生有点不太衬,酸度也令鱼生鞋了,又是可惜。今日餐汤系红菜头汤,冇咩惊喜,因为自己都识整,味道都差唔多,可以话系正正常常嘅一个西汤。至于头盘就选了侍应介绍的招牌菜慢煮西班牙黑毛猪配焦糖苹果,另外仲有海胆扁意粉。先讲黑毛猪,佢有好香嘅炭烧味,有脂肪嘅位

至于头盘就选了侍应介绍的招牌菜慢煮西班牙黑毛猪配焦糖苹果,另外仲有海胆扁意粉。先讲黑毛猪,佢有好香嘅炭烧味,有脂肪嘅位真系烧得几好味,值得赞!可是以猪鞍嚟讲,块猪鞍真系好鬼薄(可能系拍过所以扁咗?),咁薄嘅猪鞍又慢煮又炭烧,搞到佢都overcook晒,熟到非常之鞋又干,好可惜(之前去过一间食猪鞍,又系炭烧,不过人哋做得真系又厚又juicy㖞)。焦糖苹果就只是几片薄切了的苹果,加黄糖用火枪烧咁,以为佢嘅苹果真系会用焦糖煮过添...失望。配菜方面有薯蓉,仲有青苹果蓉,不过薯蓉唔算好滑。

至于海胆扁意粉,个意粉系要赞,真系做到Al Dente,口感好掂!不过d海胆就好似熟咗嘅蟹膏,硬咗一块块咁,唔系溶化系个汁入面,所以个汁都仲系白色,唔系橙色,又系失望。值得赞系海胆份量都几多吓嘅。

最后就嚟甜品,一个系Madeleine配雪糕,一个系要加钱嘅甜品叫All Day Breakfast。Madeleine失望嘅地方系你见唔到一旧完整嘅Madeleine,而系一块块嘅Madeleine碎片,咁靓嘅Madeleine点解要整碎佢?可惜...

至于All Day Breakfast个名就几得意嘅,仲令人expect以为好多野好大碟添,不过就嚟咗只分子料理「煎蛋」同雪糕啤出嚟嘅「肠仔」,「蛋黄」系芒果浆来的,可是太细粒左d,如果大粒啲扁d应该会再似「蛋黄」多d,「蛋白」系一pat流质yogurt,很难用叉食,也令「煎蛋」失真,肠仔似系raspberry 整嘅雪糕,呢个几似的。

总括嚟讲,成餐食咗$800几,点都会有啲期望。份量方面系足够的,有餐酒、前菜、汤、主菜及甜品,只是细节地方有点失望,例如同一只飞碟型嘅碟,已经在前菜、汤及主菜再三出现。主菜仍有进步空间,也明白餐厅为了宣传而在菜色加入打咭效果。当然,我们没有尝过所有菜色,只是以今天的体验来评价,可是失望的地方还真的很多
2021-03-28