2019-08-19 63 浏览
今日一個人行下行下又走到去棉登徑這裡搵野食,每一次去咁旺嘅尖沙咀而想自己一個靜靜地食野時, 一定會諗到黎呢面。 棉登徑有不少出色食市互相輝映,有中西日。我自己一個就唔會豐富,所以見到呢間日式當飯就覺得係絕對適合今日的晚餐喇。我最愛丼飯就梗係雜錦款式-極上海老二重丼。我最鍾意就係蝦刺身, 有四隻甘蝦, 每一隻都有起碼有一隻手指咁大隻, 隻隻都有鮮甜味又黏口。相比起大隻又厚身的牡丹蝦,我比較喜歡甘蝦的口感, 不過牡丹蝦的厚肉身 同埋少少蝦頭膏味 都係不可缺的。另外帆立貝有四片, 不算厚切, 但出奇地有帆立貝的甜味。 最後有三文魚子 同 已混合醬汁的飯一起吃, 不錯!最後口痕加多個關東煮-白蘿蔔 及 雞胸軟骨丸。白蘿蔔都夠入味, 沒有一種開水的味道。雞胸軟骨丸又幾好食, 軟軟地, 入面充滿住切碎了的軟骨,每一口都很有咬口。自己一個人, 外面有幾多煩惱, 但簡簡單單 自己坐下來細嘆一碗丼飯, 心境也可以一同靜下來!

我最愛丼飯就梗係雜錦款式-極上海老二重丼。

最後口痕加多個關東煮-白蘿蔔 及 雞胸軟骨丸。
白蘿蔔都夠入味, 沒有一種開水的味道。