餐厅: 港灣壹號
资讯:

2024-03-19 389 浏览
呢次喺grand Hyatt 「港湾壹号」食中菜庆祝爸妈嘅生日,𠮶晚因为太迟订枱,所以只坐到8楼,冇办法欣赏到落地玻璃嘅维港夜景,有啲可惜。不过食物方面,开胃菜有「琥珀合桃」同「梅酒香小红茄」,正!合桃甜中带酥,好快俾我个女K.O.晒,小红茄酸甜开胃,仲有好香嘅酒味,啱晒我爸食。主菜方面,「蜜糖汁叉烧」真系有惊喜,色香味俱全,啖啖肉又好弹牙,大人细路都争住食。「脆皮龙岗鸡」都算唔错,皮脆肉嫩;「镇江醋香黑豚猪柳」就正常;「砂㶽干煸蟹肉炒粉丝」就ok,不过「烟熏马友」就好出色,烟熏味好香,食落去好滋味。甜品方面,本身想试蛋挞,不过要等20分钟,所以算了,最后试咗「黑白芝麻千层糕」同「凤梨奶皇千层酥」,十分满意,尤其系凤梨奶皇千层酥,香脆得嚟又唔腻,好快就清碟,下次一定encore。服务质素同环境都好赞,尤其系餐具设计得好精致,连小朋友用嘅餐具都好靓,见到餐厅好用心。整体嚟讲,虽然今次冇抢到靓夜景,但食物同服务已经足够令人开心,庆祝嘅心情一点都冇减。推荐俾想食粤菜嘅朋友!

梅酒香小红茄

蜜糖汁叉烧