餐厅: 唐述
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
位于IFC三楼嘅Chinesology唐述位置方便 主打新式嘅中餐🍲🥢装修唔似酒楼比较西式由佢嘅餐碟都睇得出呢个理念系半中半西~有落地大玻璃可以望到对面海🌊如果今日天气好啲就好了🏞️✧ 兰贵人茶 ($35/位)首先揾侍应帮手开咗壶茶呢个味道系人参味乌龙☕️同朋友一致觉得好好饮 后段回甘 ´͈ ᵕ `͈同其他高级中餐厅一样都会揾个好fancy嘅铁框装住蜡烛去keep warm🕯️✧ 海苔味腰果免费嘅餐前小碟虽然好成本唔贵只系腰果再luk啲紫菜粉🥜但视觉上清新 仲以为系落咗青色辣粉🫑第一次食觉得几有创意~✧ 玛瑙虾饺($108/3件)虽然其他食评讲到佢花纹好靓但本猪觉得只系白色皮上黐/画一块橙色🎨而且个皮都偏厚 但虾系好大只🦐另外fyi大家 本猪曾经同朋友喺其他中餐厅饮茶可以pro rata咁嗌两件🤌🏻而唐述唔可以pro rata咁嗌少啲只可以pro rata嗌多啲🧮✧ 玉带烧卖($108/4件)Toppings有啲木鱼感觉少少日式带子偏细嚿 所以食唔出平时觉得好滑好正嘅感觉🦪虾就虾饺一样都系大大只🍤但本猪觉得呢味可skip✧ 雪山菠萝叉烧包($98/3件)面头嘅crust系真系脆但个包同虾饺皮一样
位于IFC三楼嘅Chinesology唐述
位置方便 主打新式嘅中餐🍲🥢
装修唔似酒楼比较西式
由佢嘅餐碟都睇得出呢个理念系半中半西~
有落地大玻璃可以望到对面海🌊
如果今日天气好啲就好了🏞️
✧ 兰贵人茶 ($35/位)
首先揾侍应帮手开咗壶茶
✧ 海苔味腰果
免费嘅餐前小碟
虽然好成本唔贵只系腰果再luk啲紫菜粉🥜
但视觉上清新 仲以为系落咗青色辣粉🫑
第一次食觉得几有创意~
海苔味腰果
✧ 玛瑙虾饺($108/3件)
虽然其他食评讲到佢花纹好靓
但本猪觉得只系白色皮上黐/画一块橙色🎨
而且个皮都偏厚 但虾系好大只🦐
玛瑙虾饺
✧ 玉带烧卖($108/4件)
Toppings有啲木鱼感觉少少日式
带子偏细嚿 所以食唔出平时觉得好滑好正嘅感觉🦪
虾就虾饺一样都系大大只🍤
但本猪觉得呢味可skip
玉带烧卖
✧ 雪山菠萝叉烧包($98/3件)
面头嘅crust系真系脆
但个包同虾饺皮一样都系好厚
叉烧馅做到甜味但觉得份量偏少🐖
雪山菠萝叉烧包
✧ 皇袍金衣($388)
好 好 食 ! ! !
煮过黄金xx嘅人应该知道
呢度要落几多只咸蛋黄先可以完美地(+厚厚地)包裹住个虾💛
个虾照旧 超级大只
口感外脆内爽滑
所以建议大家嚟唐述一定要叫有虾嘅嘢(•̀ᴗ• )
皇袍金衣
✧ 冰花雪燕开心果露($168)
作为开心果教途嘅本猪点会漏咗呢味甜品!
呢个绝对好食过研香𠮶个 冇酸味
食得出系用开心果酱沟糖沟水 又有少少杏仁味💚
只颜色仲有啲似本猪平时用开𠮶只正荣开心果酱整出嚟嘅甜品◔.̮◔✧
欣赏厨师喺咁单一嘅糖水上仲可以画花纹✍🏻
而雪燕就系用个细杯装开 自己倒落去捞~
冰花雪燕开心果露
✧ 珠光宝盒
虽然A La Carte Menu上面冇
但系本猪一场嚟到好想试下就问咗侍应
点知佢哋真系肯offer !
唔记得实数但大概系百几蚊嘅单品
个presentation好满足到少女心*⸜( •ᴗ• )⸝*
打开个盒有镜可以selfie一下📸
一串好似冰糖葫芦嘅甜品🍡
咬开就系热情果味嘅外壳🥭
然后用朱古力包住芒果雪糕🍫🍨
三个层次嘅口感mix埋几特别~
2024-01-30
兰贵人茶