2019-09-16 130 浏览
讲开食泰国菜,每次少会谂到去九龙城食,但如果想印多少少,坐得舒服啲,又好食,一直都冇乜头绪,直至去咗新泰,其他分店我未试过,不过湾仔呢间真系好特别!首先,一入到去,啲装修已经好奢华,好有泰国风味,好似真系置身于泰国咁!睇真啲原来呢间餐厅拎咗好多奖,搞到我更加期待!!(哈哈 睇吓佢系唔系实至名归)首先嘢饮方面, 我就叫咗芒果沙冰,朋友就叫咗梳打,两杯嘢饮都系正常发挥,我觉得芒果沙冰嘅味道唔做作,相信应该真系用水果整嘅第一碟叫嘅菜式就系酸辣无骨凤爪,卖相平凡,但味道地道,值得一赞如果真系要挑剔嘅话,我就认为份量可以多少少,不过讲真前菜又唔会食得好多 哈哈之后我哋就叫咗一个海鲜冬阴公,有别于其他餐厅,呢度就咁用一只碟去装住,其实我觉得几user friendly因为可以清楚睇到啲汤有啲咩食材,呢个冬阴公酸嘅味道比较浓烈,加埋香茅味重,所以饮落去都唔会觉得太呛口仲有呢个蛋包炒饭,我觉得厨师嘅技术真系好好,因为一上菜嘅时候系完整一个蛋咁嘅样,而且蛋皮非常薄,炒饭嘅材料十足,而且饭身较软,蛋皮又保存住温度,真系啖啖都好有镬气不得不一提嘅就系呢个炭烧猪颈肉,我会俾8分佢!入口非常烟银,配喆酱汁就一流

不得不一提嘅就系呢个炭烧猪颈肉,我会俾8分佢!入口非常烟银,配喆酱汁就一流!
唯一饮恨嘅就系我同朋友都开始有啲饱,食唔晒

始终出街食饭,一定要叫碟菜,呢只马拉盏通菜,马拉盏嘅味好够,仲有少少辣辣地咁!配埋炒饭一齐食嘅话,仲易入口!
2019-07-03
  • 芒果沙冰