2019-10-22 499 浏览
之前搭巴士经过弥敦道有一栋全部都系餐厅既大厦,想试好耐。咁啱今日约咗朋友食饭就约咗佢去呢幢大厦揾食!系个lobby睇到楼高二十几层既餐厅简介,有好多餐厅真系拣到眼花撩乱。最后我哋拣咗呢间打边炉,事关天气开始转凉,系打边炉嘅好季节。一出lift餐厅门口有个好大嘅鱼缸入边有好多唔同嘅观赏鱼。餐厅面积虽然唔大,但目测都有十几张枱,可以坐20-30人。坐低左之后职员会介绍汤底,汤底选择都好多除咗有平常𠮶啲汤底之外,仲有鸡煲、辣煮海螺鸡汤、花胶鸡汤等等。我地先拣汤底之后再慢慢拣𩠌。因为我同朋友都keep fit中,所以拣咗个好清嘅豆腐清汤锅。等左一阵汤底就到la,估唔到咁清嘅汤都有架都唔同嘅配料,好似大葱、蕃茄、秀珍菇。个汤虽然好清但饮落好清甜,啱晒女士或者有小朋友嘅朋友。睇咗个Menu都好多款嘢食可以拣,有丸类、饺类、肉类、海鲜类、菜类等等。我同朋友得两个人,食得唔多,更系拣啲特别啲嘅嘢食啦。我哋叫咗个厨师推介嘅爆芝响铃,响铃系即炸,嚟到嘅时候系热辣辣,中间见到有芝士溶。水滚烫大约一两秒就食得,口感好脆,入边d芝士味有啲似车打芝士,好好食同响铃好夹。打边炉我最钟意就系食啲手打嘅丸。佢呢度好多选

豆腐清汤

爆芝响铃

打边炉我最钟意就系食啲手打嘅丸。佢呢度好多选择,我哋就梗系叫一个乜都有嫁啦,一次过试哂吾同味。最好食系芝心牛丸,牛丸好爽口,一咬入边有好多芝士爆出嚟。最特别嘅系黄金海胆黑墨丸同埋蟹粉墨鱼丸,入边真系包左啲海胆同埋蟹肉,估唔到海胆用来做熟食都几好食。

十全大宝丸

手打生拆蟹粉墨鱼丸

我同朋友本来都唔系好食牛,肥牛打边炉就见得多啦,牛柳粒打边炉真系第一次,我哋叫咗一份嚟试吓。因为牛柳粒比较厚,打边炉有啲难掌握几时食得,我哋试过几次,大约煮6分钟就刚刚好唔会太熟又唔会太生。食落比起一般肥牛牛味更重,中意食牛既朋友值得一试。

牛柳粒

我同朋友两个食咗大约五样嘢,埋单五百几蚊,价钱都唔算平,但质素唔错。
豆腐清汤
爆芝响铃