2024-02-27 141 浏览
阿姨剛去完素來素往,大讚那裡的素菜好食,於是我便同媽媽和妹妹一齊試下。其實我地都好少食素,所以今次都算係一個新嘗試。餐廳唔係好大間,但落地玻璃令整體感覺開揚,唔會有局促感。食物主要放在中間兩邊。我地幫襯下午茶時段,每位$68任食無時限,真係好抵。食物種類豐富,除左沙律,清菜外,亦有似模似樣的口水雞和辣鳳爪。 我最愛蒸水蛋,真係超滑,食完一round 又一round,另外欖菜四季豆亦煮得好入味。媽媽鐘意食皮蛋粥,佢話食左好舒服,同埋咕嚕齋,味道適中,唔會重口味。而妹妹就鐘意蕃薯糖水,佢話夠薑又唔會太甜,同埋芋頭魚都好正,外皮好鬆脆,外脆內軟,可以加埋甜酸汁,但其實原味已經好好食。另外甜品有豆腐花,班蘭千層糕同埋南瓜千層糕等,都值得一試。整體感覺係一間有誠意的餐廳,不單價錢超值,食物質量唔錯,難得素菜不斷補充,唔會因為手腳慢左就食唔到好野。隔鄰枱的嬸嬸話佢每個星期都會來,佢雖然住新界都專誠來食,真係好捧場。