餐厅: 龍川上海料理
资讯:

2020-01-07 1584 浏览
好耐无食过上海野,朋友今日带左我黎依间上海餐馆食野,虽然佢铺仔细细,不过佢菜式都几多,而且仲系有营食肆,要拎到依项殊荣,都唔容易,要系上海菜馆拎到就更加难。佢既menu有晒大路上海菜既野食,上面佢有啲label标注左系有营菜式。我地叫左个上海排骨汤面、排骨菜饭同小笼包。上海排骨汤面:排骨食落去几辣口,个皮同肉勉强可以黏埋一齐,无雪味符合番上海排骨特色。想赞一赞佢汤面既汤底充满肉味,面质粗而有咬口,配上葱花,简简单单不错。排骨菜饭:排骨同以上一样,菜饭都几多菜,不过口感有少少亁,可能因为佢系有营食肆,个饭无落到油,都系好事黎。小笼包:小笼包皮几薄,蒸完出黎果下个shape唔会好似雪藏果啲fix住,有啲摇晃。一咬开之后,入面既汤就流出黎,好辣口,大家要小心!而且食果阵仲好易弹到对面个人。但整体上口感同味道上无得输。埋单都系百几蚊松啲,几经济实惠。不过我略嫌佢份量偏小,可能钟意食饭既饭桶会唔饱,要叫多啲side dishes。

我地叫左个上海排骨汤面、排骨菜饭同小笼包。

上海排骨面

上海排骨菜饭

上海小笼包

埋单都系百几蚊松啲,几经济实惠。
上海排骨面
上海排骨菜饭