2016-01-09 1089 浏览
今天同十個做gym嘅好朋友到靚煲皇大吃一頓。因我哋好幾個朋友都幫襯過靚煲皇好幾次,所以我哋預先打電話訂位及預訂海鮮,我哋一尼到靚煲皇便見到兩個大嘅馳名"靚煲皇"及放滿大大碟嘅新鮮生猛海鮮係我哋張枱,即刻有得食,好開心😄⋯有蝴蝶蚌、海蝦、鮑魚、鱔片、生蠔,有幾新鮮,睇吓我D相就知la 其實個'靚煲皇'已經有好多料⋯大扇貝、不同部位嘅豬軟骨,慢慢食,吸收左好多骨膠原,可使皮膚更滑淨;還有紅、白蘿蔔、吊片、超甜粟米、翠玉瓜⋯這個湯底真材實料,真係無得彈 (伙計姐姐話'靚煲皇'嘅湯㡳煲左五、六個鐘),飮落真係有媽媽在家煲嘅豬骨湯咁好飲! 尼個湯飲左幾碗都唔口渴,唔似得有D火鍋店講到個鍋底有幾勁,但上到枱才知道係浠巴巴,又無料,又貴、食近已經覺得好口渴。 另外,我哋都有叫手打蝦丸、墨魚丸,好爽,佢D雲吞漲卜卜,好味👍我哋梗係唔會放過食牛嘅機會啦,叫左兩種牛- 極上肥牛、頂級肥牛,嘩!食完想再食,可惜個肚已經負賀唔到了😜當晚坐無虛切,迫迫哋,但我見到個個食客都食得好滋味,好開心,同朋友吹水有講有笑,有時仲會同隔離枱食客打招乎,大家好似認識咁,好似大家一齊係尼道開近火鍋派對咁😄,所以有好w

當晚坐無虛切,迫迫哋,但我見到個個食客都食得好滋味,好開心,同朋友吹水有講有笑,有時仲會同隔離枱食客打招乎,大家好似認識咁,好似大家一齊係尼道開近火鍋派對咁😄,所以有好warm嘅感覺😄

希望香港可開多D有質素的餐廳、食肆,我哋真係好想幫助香港經濟架、並不喜歡返大陸食假嘢,可惜,我知道有好多有質素嘅食肆是敵不過香港高昻嘅租金呢😞