2019-09-13
星期日放假難得好天冇落雨,同屋企人去左銅鑼灣行街及提早食中秋節飯。今晚選擇左依間「橋底辣蟹」食小菜,大家都食到讚不絕口,正! -🌟野生姬松茸沙魚骨炖螺頭湯 先來清潤滋補燉湯,材料相當足料及豐富,加入營養價值極高的沙魚骨去熬製,湯底超濃郁無味精,味道甘甜!-🌟霸王雞 過時過節點少得食雞,雞肉厚肉嫩口又惹味,連同面上的葱絲一起吃,份外香口,確實有水準。-🌟魚湯勝瓜肉碎浸魚肚 用了鮮魚湯泡製,湯底份外鮮甜。勝瓜嫩口爽甜,呈網狀的魚肚如海綿般吸收了湯汁,一口咬下有juicy 感覺。底部還有蝦米粉絲,材料豐富。-🌟薑蔥生蠔煲 鐘意食蠔既我地,無論係蠔餅、生蠔、焗蠔、燜蠔豉,都來者不拒。經過薑、葱爆香之後,份外惹味。而且蠔的size 每隻都是有份量的珍寶級!蠔味軟濃,吃得過癮。-🌟避風塘鱔球 炸鱔球色澤金黃,粉漿夠薄夠脆。即點即整熱辣辣,鱔球肥美彈牙,無幼骨啖啖肉。炸蒜酥脆可口,伴飯一流。-飯後還有水果奉送!
🌟野生姬松茸沙魚骨炖螺頭湯
🌟霸王雞
🌟魚湯勝瓜肉碎浸魚肚
🌟薑蔥生蠔煲
🌟避風塘鱔球
飯後還有水果奉送!