餐厅: 熊拉麵 (蘇杭街)
资讯:

星期五晚去上环食饭,谂住睇吓附近有咩良心店可以食,点知原来选择都好多。因为我本身唔算好肚饿既关系,而日本拉面普遍份量都唔多,所以最后我提议食日本野。去到门口,小店排队既人都多,前面大约有6pair人。最后我地大约排咗15分钟,期间不停咁闲到店入面传出嚟好香嘅野食味,搞到愈闻愈肚饿。𩠌大约分到既有5种1. 紫菜 2. 日式叉烧 3. 温泉蛋 4. 竹笋 5. 木耳1, 4, 5都系standard野,冇咩特别就唔讲啦。2. 日式叉烧块叉烧都几肥,扣左少少分如果大家食食清少少🤏,记得要叫拉面时,要圈住简要瘦叉烧同少油3. 温泉蛋咬落口感弹牙,糖心部分都整得都唔错,味道就可能因为腌过,所以咸咸哋几好味。面款面款同硬度都可以有唔同选择。系我自己就拣咗1.5 mm中幼面,硬度普通,1.5mm面身咬落好有质感,但又唔会太硬太淋。最后因为个面太好食,我忍唔住叫多左个$13蚊既面底。赤熊拉面𩠌就其实都差唔多,最大嘅分别系个汤底!小店自家制发酵味增辣酱,系猪骨汤底入边渗出阵阵嘅辣味,大大减少左猪骨汤底嘅油腻感。总括嚟讲食物质素都算唔错,同埋款式独特。价钱都尚算合理。如果大家平时系食x王食到闷闷地,都可

超级黑熊拉面

𩠌大约分到既有5种
1, 4, 5都系standard野,冇咩特别就唔讲啦。

2. 日式叉烧
块叉烧都几肥,扣左少少分

3. 温泉蛋

面款

面款同硬度都可以有唔同选择。
系我自己就拣咗1.5 mm中幼面,硬度普通,
1.5mm面身咬落好有质感,但又唔会太硬太淋。

最后因为个面太好食,我忍唔住叫多左个$13蚊既面底。

替玉

赤熊拉面

𩠌就其实都差唔多,最大嘅分别系个汤底!

总括嚟讲食物质素都算唔错,同埋款式独特。价钱都尚算合理。如果大家平时系食x王食到闷闷地,都可以试吓呢一间上环有特色嘅拉面小店架。
2021-08-13
等候时间
20 分钟 (堂食)
超级黑熊拉面