2018-07-04 249 浏览
今日做完私人导游就同朋友嚟到希慎开饭 ,当中有朋友建议14楼呢间名馆,贪佢新派中菜,中式得嚟,有啲fusion, 啱晒外国嘅朋友。上到去等咗一阵就有位。 希慎始终都多外国人,所以餐牌上都中英对照。 菜式选择好多 ,有小菜,点心,前菜, 四川,菜蔬,海鲜焗饭, 粉面饭同铁板烧,啱晒唔同人嘅口味。先照顾外国朋友,就拣咗海葡萄沙律菜($48),鲜虾野菜春卷($38),鲜肉一口小笼包($58),蜂蜜柚子虾球($88)。再加五仁无骨口水鸡($68),榄角肉松蒸秋葵($58),和风樱花虾炒饭($98)同埋大良鲜奶脆网卷做甜品($48)。等上菜嘅时候周围望下,发现餐厅原来边位有啲好特别嘅双人座位,系背向餐厅面向住外面嘅夜景,啱晒情侣坐。 餐厅中间都睇到 大玻璃入面厨师好忙咁食物制作中。虽然全场坐满,但上菜速度都好快,唔使半个钟,所有食物都到齐晒。先嚟春卷同埋沙律。 春卷新鲜炸,脆卜卜,夹埋入面嘅虾同清淡野菜都几好, 食咗两条都唔觉油腻。之后就到口水鸡, 大良鲜奶脆网卷同埋小笼包。 口水鸡配埋五仁一齐食好香口,唔会太辣连外国朋友都食到。不过都系有少少骨,唔系完全无骨。小笼包入面好多汤汁, 馅料都好鲜甜

海葡萄沙律菜

五仁无骨口水鸡+ 大良鲜奶脆网卷

鲜肉一口小笼包

小笼包入面好多汤汁, 馅料都好鲜甜,有香浓嘅肉味。外国朋友第一次食小笼包,都话好好味。
鲜虾野菜春卷+蜂蜜柚子虾球

榄角肉松蒸秋葵

可能榄角阵味比较特别,外国朋友唔太好,我哋几个就食得津津有味,抢住食咁济, 因为都唔太多地方有榄角,而且仲要系咁特别配秋葵。
相反个蜂蜜柚子虾球, 外籍朋友就争住食。 食落去我哋都觉得有啲似西柠虾球,但更加好味,因为蜂蜜嘅少少甜配埋柚子𠮶个甘甘地嘅味道好夹。 而且每只虾都几大,炸浆炸得好松化。
和风樱花虾炒饭

我自己就最钟意食和风樱花虾炒饭同埋大良鲜奶脆网卷,因为两个菜都俾到惊喜我。
首先和风樱花虾炒饭上面真系好多樱花虾,而且每啖食落去仲食到有一粒粒嘅蟹子,每粒饭都炒得好香,粒粒分明。所以“赵”得好过瘾,食咗一大碗。
而个大良鲜奶脆网卷估唔到佢用新式做法, 完全唔同平时食到嘅大良炒鲜奶。个脆网卷嘅味道,令我即时想起过年时收到嘅杂锦嘉顿礼盒入面嘅蛋卷,味道差不多一模一样系我至爱,香牛油味又有蛋味。 唔怪得朋友一级推荐呢个菜做甜品。正!
茶位15蚊一位,连埋加一最后每人都唔使160蚊。 服务上菜都好快,最重要系唔贵之余大家都满意呢度嘅食物,仲要有惊喜俾到我,一定会有下次!
2018-06-20
海葡萄沙律菜