2019-06-14 47 浏览
约左同事去上司屋企探佢个初生BB,第一次踏足油塘,原来佢地个大本型商场都几大下,不过得个大字无乜野好行食肆都唔算多,数得出有边几间。本身想同同事去食丸龟,但见佢个场都几多蚊仔飞黎飞去,加上炸物得返两三款仲要唔啱食既....所以同同事行左去food court个层睇下food court门口有间旺记冰室,之前一直想试佢个叉烧滑蛋饭,见佢又唔洗等位,就拉埋同事入去坐啦餐牌唔多选择,主打系炒滑蛋,同埋其实佢既豉油汁都听闻好出色。本来想试叉烧滑蛋饭但职员话卖哂,咁就退而求其次拣左滑牛肉虾仁滑蛋饭啦碟饭等左5分钟就到哗,炒蛋份量好多好多,系盖过哂成个饭底牛肉同虾仁份量都多,牛肉好滑无筋唔鞋口,而虾仁就有腌过,有少少蒜味咁。餐厅标榜系用日本鸡蛋,果然食落好浓好重蛋香味!同埋应该有落牛奶或者忌廉炒,食落好顺滑炒蛋炒至七至八成熟,偏向薄身少少,但份量真系好足,我食完个饭底都仲有炒蛋剩个白饭底都煮得啱啱好,食呢类有汁有蛋既碟头饭个饭底好重要!如果煮得太湿就影响哂成碟饭既质素同口感。个豉油汁原来系店铺自家特制,食落少少甜,配合炒蛋同白饭食真系一流无得输既餐厅环境普通,讲真系美食广场既环境就要求唔洗太高既,
食肆都唔算多,数得出有边几间。

碟饭等左5分钟就到
哗,炒蛋份量好多好多,系盖过哂成个饭底

餐厅环境普通,讲真系美食广场既环境就要求唔洗太高既,都算干净企理。
之后上网睇返资料,原来叉烧滑蛋饭系6pm前先会有
下次有机会再试下先!
2019-06-13
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 炒蛋