2020-07-08 569 浏览
一段时间冇嚟K11, 听闻开了一间台式餐厅, 有古早嘅台北味道,比较高档精致, 坐得舒服,适合三五知己一路倾一路食。平板电脑点餐够方便~餐厅设置咗捧餐嘅机械人, 好过瘾做完野识得返番入厨房~ 还有紫外线消毒器, 盖好手机就可自动消毒,做足防疫卫生。皮蛋豆腐皮蛋个心够晒流心, 滑溜~ 有光泽 ,冇涩苦味, 属于高质嘅皮蛋。 豆腐也是特制成 布甸蛋糕形状, 淋上特制酱汁和肉松, 质感似布包豆腐, 很有吃蛋糕的感觉。北海道带子三星葱炒蛋吸引我的是台湾三星葱, 曾经喺宜兰试过,清甜爽脆, 完全冇葱浓烈的味道 ,一些抗拒葱味嘅人亦唔觉得食紧嘅系葱。炒蛋好滑,配合三星葱嘅清甜, 有种农家嘅味道。 加上北海道带子, 鲜甜美味, 一道不平凡嘅炒蛋~朋友话杯柠檬爱玉好多料,浓郁够酸又够甜!蜂蜜白苦瓜汁台湾嘅白苦瓜相当出名, 今次有机会一定要试。 冇中国苦瓜汁咁苦涩, 可能加了蜂蜜 ,感觉润喉,而且白苦瓜味道回甘, 小小苦得来喉咙好舒服~ 喜欢饮五青汁嘅朋友一定喜欢!红烧牛三宝面三宝包括牛腩,牛筋和牛肚。 熬煮得入味又够腍 , 大大件,夹落好有份量。先试汤底, 味道清甜, 充满了牛骨 ,萝卜精华。 还有一

平板电脑点餐够方便~

柠檬爱玉

朋友话杯柠檬爱玉好多料,浓郁够酸又够甜!

蜂蜜白苦瓜汁

蜂蜜白苦瓜汁
台湾嘅白苦瓜相当出名, 今次有机会一定要试

红烧牛三宝面
三宝包括牛腩,牛筋和牛肚。 熬煮得入味又够腍 , 大大件,夹落好有份量。先试汤底, 味道清甜, 充满了牛骨 ,萝卜精华。 还有一些酸菜提升味道。 粗面条又滑又烟韧 , 分量就少咗啲啲。溏心蛋滑溜溜蛋黄够香!👍😋

豆花芋圆仙草
地道嘅台式民间舌甜品。 有芝麻和芋头味芋圆, 烟靭又唔会太甜, 红豆蓉大大粒够香甜, 配搭仙草美味圆满!