2023-06-23
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧係泰國食過之後念念不忘,原來灣仔都有一間泰式火鍋加燒肉兩食嘅餐廳!裝修充滿異國風情,仲有live Band唱歌,氣氛一流。特製嘅爐具,中間用嚟烤肉,而兩邊可以打邊爐,烤肉時中間的肉汁會滴入旁邊的湯底中,讓味道喝起來更香更好喝!每爐需最少點一份泰豬鍋燒肉拼盤,每份附送小火山自家熬製火鍋湯底兩款!我地今次就算左要加$30嘅牛肉拼盤!配上椰子同埋冬陰功湯底。椰子湯底,自家熬製雞湯配搭泰國香料,加入即開原隻椰青、鮮包椰肉,增加口感風味,清甜爽潤。冬陰功湯底,以嚴選泰國香料煮成,由一眾泰籍廚師研發出適合打邊爐的配方,酸中帶辣。小火山美國安格斯牛牛拼盤 $290+$30包括美國安格斯去骨牛小排、美國手切穀飼封門柳、美國安格斯下肩胛受板肉、美國 CAB 牛胸腹有唔同嘅牛肉部位,肉汁同埋口感都各有不同。泰式雞腿肉件200g $88 雞肉非常之鮮嫩多汁,因為肉厚,我比較建議以烤肉嘅食法,可以鎖住肉汁,享受外脆內軟嘅口感!手切新鮮豬潤 100g $68果然十分之新鮮!無論烤定係轉打邊爐都非常好食,沒有內臟嘅異味,好鮮嫩可口。蔬菜拼盤有豆芽,番茄,通菜同埋生
小火山美國安格斯牛牛拼盤 $290+$30
有唔同嘅牛肉部位,肉汁同埋口感都各有不同。
泰式雞腿肉件200g $88
手切新鮮豬潤 100g $68
蔬菜拼盤
有豆芽,番茄,通菜同埋生菜,擺咗落去冬陰功湯底度煮,索晒啲湯汁,酸酸甜甜好味道!