2021-04-03 1177 浏览
法日fusion WHISK位于The Mira美丽华酒店,餐厅装潢雅致,虽然唔算特别靓,但胜在楼底高,枱与枱之间有一定距离,空间感十足。重点系服务一流,法日料理相当崭新。今次就适逢Restaurant Week嚟到访!只需要透过Dining City嘅app嚟book位,再用汇丰信用卡埋单,就可以以优惠价品尝到超过200间餐厅嘅美食。做到4月11号咋,虽然迟啲都会有Winner’s Edition。⁣⠀HK Restaurant Week Spring 20217-course Dinner Elite $5981️⃣Amuse Bouche非常之惊吓嘅第一道。食完第一啖真系皱晒眉头。蛋非常滑溜,但面层嘅清汤偏咸同酸,好似有阵酸味,个人就唔太钟意。Caviar嘅存在感亦偏低。另外亦有爽脆嘅玉米荀,调味恰到好处,正常发挥。2️⃣Foie Gras 焦糖炖鸭肝 苹果食完第二道继续皱眉,一度以为佢今次既menu唔太啱我口味。焦糖炖鸭肝嘅焦糖脆面好靓!不过好似有啲厚薄不一,焦糖太厚既地方有啲痴牙、唔太脆,甜度好高,完全盖过鸭肝嘅香气。而焦糖脆面薄啲嘅位置,焦糖嘅甜味同鸭肝嘅香气相对balance啲。
法日fusion WHISK

⁣⠀
7-course Dinner Elite $598

1️⃣Amuse Bouche
Amuse Bouche

另外亦有爽脆嘅玉米荀,调味恰到好处,正常发挥。

2️⃣Foie Gras 焦糖炖鸭肝 苹果

食完第二道继续皱眉,一度以为佢今次既menu唔太啱我口味。
底层嘅炖鸭肝 质地有啲似老左嘅炖蛋,食落无乜咸香味,令整体感觉偏甜。
旁边就有一个冰镇苹果,卖相唔错,真系以苹果作器皿。不过食落就好普通,就系裹满沙律酱嘅苹果,胜在苹果够晒爽甜。但系我真系唔钟意食沙律酱。

3️⃣Hakata Jidori 博多地鸡 鸡白汤
Hakata Jidori

上菜嘅时候,店员会即场倒入鸡白汤至米饭当中。鸡白汤味道相当特别,完全系carbonara版嘅鸡汤!成个感觉好似泡饭,但系米饭质地唔会好似平时个啲咁软绵,反而系偏硬身带咬口,几钟意呢个口感。
碗上面有一串鸡肉串烧,外层非常香脆,博多地鸡肉质嫩滑,香辣微酸好惹味!仲可以点埋带红椒香气既酱汁~

4️⃣Soja Bread 清酒 酱油面包
Soja Bread

好神奇地面包竟然会系第四个course先上。Anyway,系连续两道好少见又惊喜嘅菜式!
面包以清酒作烘烤,闻落去阵阵米香,食落真系有淡淡清酒香!面包外皮偏厚身,超!香!脆!食落同饭焦有几分相似。果然系酱油面包,咸香味越咬越岀,涂上旁边超香嘅牛油,可以平衡面包嘅咸香,不过我就钟意就咁食个面包多啲啦。特别钟意面包嘅质地,烟韧有弹性!质地真系有啲似外脆内弹嘅canelé。

5️⃣Turbot fish 比目鱼 甜豌豆 黑蒜
Turbot fish

系比较清淡嘅一道~ 比目鱼肉质较为扎实,火喉啱啱好够晒滑,完全唔腥。黑蒜同甜豌豆嘅配搭 令菜式入口有些微甜酸味,特别钟意爽脆、带天然甜味嘅甜豌豆。而最底就有带咸味嘅菠菜。

6️⃣Lavender Duck // Wagyu, Abalone +$120

Wagyu, Abalone 和牛 鲍鱼 +$120
Wagyu, Abalone

建议大家唔洗加$120转和牛
和牛属于比较有咬口个种,肉质唔太软腍,油脂感低,牛味偏淡。边边位带焦香,但有少少筋。旁边既酱汁系加左黑松露嘅烧汁,不过点落又唔系好品尝到黑松露嘅香气。鲍鱼相对较为岀色,爽弹入味。

Lavender Duck 薰衣草 烤鸭 川椒
Lavender Duck

简直系有史以嚟食过最滑嘅鸭!滑得嚟有弹性!鸭肉呈粉嫩嘅红色,鸭味香浓无腥味,估唔到同柔和嘅薰衣草咁夹!入口甜甜地,带些微川椒嘅香气,但食落完全唔辣!
旁边就配左两款酱汁,两款都偏酸,可以中和鸭肉嘅油脂感。不过我就觉得唔点酱正啲。

7️⃣Chocolate Temptation // Fromage, Truffle +$60

Fromage, Truffle 法国芝士 松露 +$60
Fromage, Truffle

法国软芝士camembert温热软滑带奶香,咸香亦挺突岀,就咁食已经好正!而另一旧圆轱辘既竟然系松露雪糕,估唔到松露味都几香,甜甜地完全唔咸!不过将两样mix埋一齐食 质地一啲都唔夹 (其实正常系咪唔会一齐食?!) 分开食就两样都好邪恶好满足。

Chocolate Temptation 香蕉 朱古力 核桃
Chocolate Temptation
最顶层嘅朱古力雪糕 好香橙酒!底下就舖左核桃蛋糕同焦糖香蕉。核桃蛋糕湿润软绵,甜度恰到好处。焦糖香蕉甜甜地,但竟有无焦糖脆皮。连装饰既朱古力都好高质!系香浓嘅黑朱古力!加埋一齐食层次挺丰富~

用餐体验相当唔错,店员细心、非常乐于讲解每道菜式。食材与配搭上花咗唔少心思,每一道都系味蕾上既冲击,鸡白汤、酱油面包、薰衣草烤鸭都几有惊喜。不过偶有一两道唔太啱口味,成餐饭食到好似坐紧过山车咁。Overall嚟讲,都算值得一试!因为完全唔系一般平时食到嘅味道,几乎每碟都会食到嗯~岀声 (um不过有两碟系皱眉既嗯~)。同埋店员比人感觉相当专业同caring!