2019-05-23 1035 浏览
今日同男朋友去尖沙咀都食好嘢,又係我最鍾意食嘅日本野啊,呢間餐廳叫做到稻乙!入到去覺得好有日本嘅風格,而且環境都幾正,最啱情侶嚟呢度撐枱腳。蕃茄胡麻醬沙律:幾時都話日本嘅蔬果係最好食嘅,呢個番茄非常之清甜,配埋麻醬,食樂清甜又有味,仲有啲日本水菜,亦都非常新鮮,前菜非常開胃。真蠔刺身:呢個真係好新鮮好大隻,差唔多手掌咁大,食落好甜,好新鮮,而且好有蠔味,係會想食完再食。刺身拼盤:接住落嚟嘅就係最期待嘅刺身拼盤,個拼盤呢就有唔同種類嘅刺身,有八角魚,銀雪魚,赤座蝦同埋鳥貝。個八角魚就配醋,同埋蘿蔔蓉蔥花,食落去覺得好肥美,而且好爽口。依家銀鱈魚就係火炙過嘅,有淡淡的燒香味,我個人就最鍾意呢一個火炙銀鱈魚,又香又鮮!個赤座蝦仲有少少魚子係上面,肉質鮮甜,真係好正。個蝦頭仲有少少蝦膏,職員仲好好咁話如果食唔到生嘅蝦膏,可以將個蝦頭擺落啲湯度煮俾我哋食。個鳥貝就好爽口!呢啲刺身都係季節性嘅!燒汁鵝肝:呢個燒汁鵝肝真係好好好好好好食!佢個燒汁甜甜地,配埋肥美嘅鵝肝食,簡直入口即溶。平時我哋西餐廳食嘅鵝肝都係配法包,但係呢一度就配雪魚乾,齋食好似薯片咁好好食,配埋鵝肝食就更加一流。而佢配菜有啲梅酒

蕃茄胡麻醬沙律:

真蠔刺身

刺身拼盤:

燒汁鵝肝:
呢個燒汁鵝肝真係好好好好好好食!佢個燒汁甜甜地,配埋肥美嘅鵝肝食,簡直入口即溶。平時我哋西餐廳食嘅鵝肝都係配法包,但係呢一度就配雪魚乾,齋食好似薯片咁好好食,配埋鵝肝食就更加一流。而佢配菜有啲梅酒浸過嘅蕃茄,非常特別!

吉列池魚:
呢個吉列池魚好特別,平時隔離都係食豬扒同埋蝦,好少食魚,但喱個魚好鮮味,個味道有少少似秋刀魚,肉質有少少鬆散。

魚湯稻庭烏冬:
呢個烏冬又係極之推薦,因為真係好好味,個魚湯係奶白色,勁香魚味,而且個烏冬亦都唔會太淋,配埋一齊食簡直一流,呢個係我食過最好味嘅魚湯烏冬。

豆腐雪糕,芝麻雪糕:
食完主食梗係食甜品,呢度嘅豆腐同埋芝麻雪糕都好好食,豆腐雪糕嘅豆腐味係好濃郁,唔同平時出邊食嘅豆腐雪糕咁得少少味。我最鍾意嘅就係呢個芝麻雪糕,食嗰陣時好似食緊芝麻糊咁,非常好食。

人均消費$700 ,但我覺得食到咁好食嘅食物,都值得。