2020-07-19 95 浏览
讲到喺香港食韩烧,我永远都会谂起喜来稀肉。因为好多地方食牛都好好食,但系唔知点解猪永远都差啲。呢度就唔同啦,呢度嘅猪非常出色,甚至令到我可以喺度净系食猪唔食牛。未讲主角之前,呢度嘅配菜都值得一提,前菜嘅腌物辣度适中,好开胃。仲有可以无限refill嘅炉边蛋都相当出色,仲要有诚意咁有两款口味,分别系泡菜同芝士。个人比较喜欢芝士,将蛋烧到半熟,加拉丝嘅芝士配合滑滑嘅鸡蛋好正。到主角烧肉,今次叫嘅呢个一头猪套餐有6款唔同既猪部分,包括护心肉,五花肉,猪颈肉,猪大肠,猪皮,同埋梅肉。其实全部肉质素都好高,唔会有猪𠮶阵腥味。而个人最推介最爱嘅一定系招牌护心肉,其实系位于猪的横隔膜和肝之间,每只猪只有好少好少,非常珍贵。 护心肉烧香之后油分唔多,爽滑弹牙,真系好好食!虽然呢个餐望落好似唔多咁,但系其实两个人食再加埋啲配菜,都够食咖!