2020-01-06 547 浏览
好耐之前大台东张西望介绍过嘅餐厅,爆汁小笼包,上网睇翻原来系依间⋯⋯果然有惊喜呀🤩我叫左个猪颈肉担担汤拉面($52),同埋招牌小笼包($42/5只),未讲食物之前。依间餐厅位置偏僻,唔系住附近同唔熟呢头,可能需要少许时间去揾。🥱我系乐富行过嚟大概20分钟左右啦。餐厅入面好少位,好彩去个时已经系下午茶时间,有得坐卡位,中午或者夜晚去嘅话应该好多人去排队,走个时差唔多到晚市,出面开始要排队,所以大家预好时间去食呀⋯⋯猪颈肉担担汤拉面🌶($52),价钱一般,猪颈肉算大旧而且有烧过,但系好”银”,而且有啲冻,似系猪颈肉本身熟嘅放埋一边,之后有人叫就直接放喺面度,呢度扣左唔少分。虽然餐牌有个🌶但系唔系好辣,本身唔食得辣嘅我都接受到。面几好食,爽滑,份量适中,但系面唔系好入味,但都系好食嘅⋯⋯招牌小笼包($42/5只),其实我都系为咗食招牌小笼包而嚟嘅,$42/5只,平均都要$8只,价钱中上,睇到依度可能心谂价钱唔值,睇埋可能你会唔系咁谂⋯⋯😉新鲜出笼嘅招牌小笼包,皮薄馅靓,一咬小笼包,即刻爆晒啲汁出嚟。🤔一口食晒又惊汁太热,咬开一半又惊汁爆到周围都系,只要用匙羹放一只小笼包,然后咬开少少皮,见到

猪颈肉担担汤拉面🌶

招牌小笼包(5只)

招牌小笼包($42/5只),其实我都系为咗食招牌小笼包而嚟嘅,$42/5只,平均都要$8只,价钱中上,睇到依度可能心谂价钱唔值,睇埋可能你会唔系咁谂⋯⋯😉新鲜出笼嘅招牌小笼包,皮薄馅靓,一咬小笼包,即刻爆晒啲汁出嚟。🤔一口食晒又惊汁太热,咬开一半又惊汁爆到周围都系,只要用匙羹放一只小笼包,然后咬开少少皮,见到小笼包汁好满,再饮上面少少汁,应该系叫汤先啱,东张介绍过依间小笼包啲汁其实系:煲咗好耐嘅汤,然后雪冻变成啫喱状,之后再放喺小笼包入面包住,然后蒸熟左就变成汤汁小笼包啦⋯⋯之后一口食埋佢
,好满足嘅感觉,唔使点醋都好好食啦,原汁原味嘅感觉⋯⋯

招牌小笼包绝对值得推荐
大家去食,爆汁小笼包,超值得去食,系我食过最好味嘅小笼包
。以至于个面呢都唔差嘅,下次再去嘅话我会净系叫招牌小笼包⋯⋯一个人食啱啱好⋯⋯
用餐时段
下午茶
猪颈肉担担汤拉面🌶
招牌小笼包(5只)