餐厅: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
资讯:

2021-06-03 1478 浏览
一直都好钟意食蒸海鲜!因为「蒸」先可以食到海鲜嘅原汁原味,稍有少少唔新鲜都食得出!所以自己对于主打食蒸海鲜嘅食店都会好有要求!今日同朋友嚟九龙城「蟹仙」,估佢唔到、基本上令我哋成餐饭都好满意!我哋拣咗《尊贵海鲜套餐》~呢个Package坚丰富呀!总共有10款菜式,等我逐一介绍下啦!首先上嘅系深海海星班我平时就最惊鱼腥味,呢条星斑蒸鱼蒸8分钟新鲜果然系新鲜鱼肉又滑又乱一啲都唔声啊之后嘅海鲜分明就系俾我哋相机食先😂 用个又靓又大嘅大红蟹盘上枱!即刻食欲大增啊!先蒸越南大虎虾🦐~ 虾肉结实弹牙,虾头膏鲜甜~ 负责我哋呢台嘅靓姐仲特登切咗个心形出嚟蒸添😆☺️之后系台湾九孔鲍鱼、韩国庆南珍珠蚝~本身自己其实唔系特别爱好鲍鱼啦,觉得无味、而且食亲呢侧边通常都系好软嫩、但咬到去中间个心呢就会韧啦! 哗!但呢度嘅鲍鱼真系蒸得啱啱好,个心咬落一d韧都无!味道清甜,完全改善我一向对鲍鱼嘅睇法~至于珍珠蚝🦪,其实都唔算细只,蚝味浓郁鲜美,食完一只唔够😂忍唔住叫多半打~大西洋野生青口、纽西兰刀贝蚌、月亮贝讲到青口、出边好多食肆都系急冻货.... 食落完全冇味嘅!🙄一系就用极浓酱汁去cover雪味.... 呢只野
一直都好钟意食蒸海鲜!

我哋拣咗《尊贵海鲜套餐》~
呢个Package坚丰富呀!
总共有10款菜式,等我逐一介绍下啦!

首先上嘅系深海海星班我平时就最惊鱼腥味,
呢条星斑蒸鱼蒸8分钟新鲜果然系新鲜鱼肉又滑又乱一啲都唔声啊
深海星斑

尊贵海鲜套餐

先蒸越南大虎虾🦐~
越南大虎虾

之后系台湾九孔鲍鱼、韩国庆南珍珠蚝~
至于珍珠蚝🦪,其实都唔算细只,
蚝味浓郁鲜美,食完一只唔够😂忍唔住叫多半打~
九孔鲍鱼、珍珠蚝

大西洋野生青口、纽西兰刀贝蚌、月亮贝
讲到青口、出边好多食肆都系急冻货.... 食落完全冇味嘅!🙄一系就用极浓酱汁去cover雪味.... 呢只野生青口真系赞,
大只得嚟又带微微鲜甜~
至于刀贝蚌,size大、肥美肉厚、嫩滑爽口又带有海水鲜味。 月亮贝就食落较有咬口~
野生青口、月亮贝、刀贝蚌

琵琶龙虾🦞
虽然佢好丑样,
其实都系属龙虾的一种~因纹理形状似琵琶而命名~
本人系钟意食佢多过波士顿龙虾😆肉质鲜美爽甜、又多肉过龙虾~ 啖啖肉好滋味!
琵琶龙虾

大黄奄蟹
见到咁多黄色蟹膏即刻心心眼😍!蒸完打开盖超香蟹味,
食落鲜美、肉质结实一梭梭咁嘅,蟹膏够晒浓郁!
大黄奄蟹

话咁快就K.O.晒啲海鲜啦~ 再嚟d有机蔬菜🥬俾我地fresh下先!

最后最后~ 😊一锅充满海鲜精华嘅靓粥出场la~ 由于无落任何调味料,只靠粥底配料同精华出味,所以会淡口小小,靓姐就加咗菜谱同葱花去吊味~
佢仲教识我哋、如果d粥有落到如味精嘅调味料,米嘅颜色就唔再系纯白色,可能会系黄黄地咁~ 我自己都钟意原汁原味呢~
粥底

最后我哋仲有甜品食系椰汁炖海燕窝~好好味呀!

椰汁炖海燕窝

值得一赞嘅系、呢度嘅员工对于食材知识都好丰富,可以解释到例如来源地啦、点样煮法啦、点样食法系会比较好食😋! 同埋此店有一样坚持嘅系、佢哋都由员工亲自去帮客人主理蒸煮嘅过程,确保时间同技巧上都准确无误,
令客人品尝到何谓最好!
韩国庆南珍珠蚝
2021-05-17